Με αφορμή το λεύκωμα «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Προϊστορία και Ιστορία», συζητάμε με τον συνθέτη - μουσικολόγο Τ. Καλογερόπουλο
Ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Αθηνών. Αριστερά, φαίνεται ένα μέρος του πολύ κόσμου που παρακολουθούσε παλιότερα τέτοιου είδους συναυλίες |
Τάκης Καλογερόπουλος |
Αναφερόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, ο συνθέτης τονίζει ότι θα «πρέπει να τροποποιήσει την πολιτική του και να τη στρέψει προς την ανάπτυξη της πνευματικής ζωής των Ελλήνων. Να γίνει φορέας ανόδου της ελληνικής τέχνης, όχι μόνο της μουσικής. Οταν, για παράδειγμα, έρθει η Φιλαρμονική του Βερολίνου, να μην παίξει μόνο την 5η του Μπετόβεν, αλλά και έργο του Καλομοίρη, το οποίο στη συνέχεια θα το παίξει και στο Βερολίνο. Αλλιώς δεν τη χρειαζόμαστε. Την 5η του Μπετόβεν την ακούμε και στα κασετόφωνά μας. Κι όταν έρχεται ένας σολίστας για ρεσιτάλ, να παίζει και με την κρατική ορχήστρα, να πραγματοποιούνται σεμινάρια κλπ. Χρειάζεται να υπάρξει μια κίνηση παντού. Στο Μέγαρο, εάν και εφόσον συνεχίσει να φιλοξενείται η ΚΟΑ, θα πρέπει οι συναυλίες της να είναι συγκεκριμένες, να είναι ιστορικά γεγονότα. Σήμερα, στο Μέγαρο, η ΚΟΑ δεν προλαβαίνει να κάνει ούτε γενικές δοκιμές. Το Μέγαρο δεν είναι εντευκτήριο υψηλής τέχνης, που έρχεται από το εξωτερικό, δεν είναι Κόβεντ Γκάρντεν. Είναι ο πολιορκητικός κριός της ελληνικής τέχνης. Γι' αυτό πρέπει ν' αλλάξει η πολιτική του. Αν δεν το δει κανείς έτσι, δεν κάνουμε τίποτα. Αυτοί που πηγαίνουν στο Μέγαρο για ν' ακούσουν τη Φιλαρμονική του Βερολίνου μπορούν να πάνε και στο Βερολίνο».
Ο Τ. Καλογερόπουλος υπογραμμίζει το στεγαστικό πρόβλημα της ορχήστρας και την ανάγκη ν' αποκτήσει μια κατάλληλη αίθουσα, προκειμένου να κάνει τις πρόβες της, αλλά και να παρουσιάζεται. Οπως είναι γνωστό, η ΚΟΑ από το προβληματικό «Παλλάς» βρέθηκε στην προσωρινή αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, που αποδείχτηκε ακατάλληλη για τις δοκιμές μιας τόσο μεγάλης ορχήστρας, ενώ η πολιτεία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση για αποπεράτωση του αμφιθεάτρου του Ωδείου Αθηνών, που θα παραχωρηθεί αποκλειστικά στην ορχήστρα.
«Εχουν υποσχεθεί αυτόν το χώρο στα υπόγεια του Ωδείου Αθηνών, αλλά όλο τον τάζουνε και τίποτα δε γίνεται», αναφέρει ο συνθέτης. «Το κόστος είναι ελάχιστο για να φτιαχτεί αυτή η αίθουσα, η αποπεράτωση της οποίας είναι υποχρέωση της πολιτείας από χρόνια. Δεν τους ενδιαφέρει όμως ν ' αποκτήσει η Αθήνα χώρους πολιτισμού. Ούτε τώρα με την Ολυμπιάδα που ήταν ευκαιρία».
Μιλώντας για το ρόλο του κράτους απέναντι στη μουσική, ο Τ. Καλογερόπουλος δηλώνει πως «η ελληνική πολιτεία μέχρι στιγμής έπαιξε το ρόλο του Πιλάτου. Στην Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, όπου σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένα ωδείο ή μουσική σχολή, δεν υπάρχει ούτε ένα κρατικό. Είναι φοβερό. Δε μιλάμε για κρατική ακαδημία, αλλά για ένα ωδείο κρατικό. Ομως, ούτε ένα... Το κυριότερο απ' όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία επιτροπή απονομής πτυχίων και διπλωμάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται εμπόριο και να δίνουν δέκα - δέκα τα πτυχία. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να θεσπίσει μια ενιαία επιτροπή απονομής πτυχίων και διπλωμάτων. Ενας που δίνει, για παράδειγμα, για δίπλωμα βιολιού, είτε προέρχεται από ωδείο της Κατερίνης, είτε από ωδείο της Αλεξανδρούπολης, είτε από το Κουκάκι, θα πρέπει να παίζει ενώπιον των ίδιων ανθρώπων, που θα κρίνουν με ενιαία σταθμά. Και φυσικά είναι απαραίτητη μια Μουσική Ακαδημία. Ολη η Ελλάδα είναι γεμάτη ταλέντα που χάνονται. Υπάρχουν ταλέντα στη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι με μηδενική παράδοση βγάλαμε τον μεγαλύτερο μαέστρο του κόσμου, τον Μητρόπουλο και τη μεγαλύτερη πριμαντόνα, την Κάλλας».
Στην ερώτηση, δε, «γιατί άραγε πρέπει ο εργαζόμενος να πληρώνει μια περιουσία για να μάθει το παιδί του μουσική;», ο Τ. Καλογερόπουλος λέει: «Ρωτήστε το κράτος. Να σας απαντήσει γιατί ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει μια περιουσία για να γίνει καλά στην υγεία του, γιατί πρέπει να πληρώνει μια περιουσία για τόσα άλλα. Οπως πάει, τα πάντα θα αποτιμηθούν σε χρήμα. Ο φτωχός θα είναι χειρότερος από το σκλάβο. Αυτό είναι το μέλλον αν δεν αγωνιστούμε».