Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

ΚΙΣΙΝΙΩΦ.-

Εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν στα κρατητήρια και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της κυβερνητικής απόφασης να περικόψει από τη Δευτέρα τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, συνεχίζονται, ωστόσο αμετακίνητος δείχνει να παραμένει ο πρωθυπουργός Ντουμίτρου Μπράγκις, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τους διαδηλωτές και τόνισε ότι «καμία διαπραγμάτευση ή συζήτηση δε γίνεται υπό πίεση»...

Ωστόσο, οι φοιτητές δείχνουν αποφασισμένοι και περισσότεροι από 5.000 συγκεντρώθηκαν και πάλι χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. «Δεν υποχωρούμε, εκείνοι θα υποχωρήσουν» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχίζονται μέχρι η κυβέρνηση επαναφέρει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αυτή η περικοπή της δωρεάν μετακίνησης έχει σφοδρές συνέπειες σε όλους τους φοιτητές και κυρίως σε αυτούς που λαμβάνουν -και όταν το λαμβάνουν - τα μηνιαία επιδόματα, καθώς οι οικογένειές τους δεν είναι σε θέση να τους στηρίξουν οικονομικά, αφού και οι ίδιοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Εξάλλου, οι μετακινήσεις ειδικά προς τις γενέτειρες πόλεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες, καθώς κάθε Σαββατοκύριακο η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών επιστρέφει στις οικογενειακές εστίες για να προμηθευτεί τρόφιμα. Τώρα πια που εξαναγκάζεται να πληρώνει εισιτήριο δε θα μπορεί να το πράττει.

Η χτεσινή διαδήλωση ήταν η τρίτη κατά σειρά, καθώς από τη Δευτέρα που το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, οι φοιτητές άρχισαν τις διαδηλώσεις. Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν τις δύο πρώτες μέρες. Την Τρίτη υπήρξε «δυναμική αντιμετώπιση» των φοιτητών εκ μέρους της αστυνομίας και περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Οπως ανακοινώθηκε χτες 117 αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι υπόλοιποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας. Παράλληλα, στη γειτονική Ρουμανία, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές, διαδήλωσαν χτες έξω από την πρεσβεία της Μολδαβίας και κατήγγειλαν τη βία και τις συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ