Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καθαίρεση του Σκουράτοφ

ΜΟΣΧΑ.-

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας επικύρωσε χτες, ύστερα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την καθαίρεση του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ, ο οποίος ερευνούσε για διαφθορά στο περιβάλλον του πρώην Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και άλλων ανωτάτων αξιωματούχων. Η καθαίρεση του Σκουράτοφ επικυρώθηκε με 133 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 6 αποχές. Σημειώνεται ότι τον Σκουράτοφ είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του ο Γιέλτσιν το Φλεβάρη 1999. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε τρεις φορές μέχρι τώρα απορρίψει το αίτημα του Γιέλτσιν για επικύρωση της καθαίρεσης του Σκουράτοφ.

Από τη μεριά του, ο Σκουράτοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την καθαίρεσή του, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια κοινωνική κίνηση καταπολέμησης της διαφθοράς. Επισήμανε ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της απόλυσής του ήταν μια δοκιμασία από τον Πούτιν «της νομιμοφροσύνης των κυβερνητών προς την εξουσία». Διευκρίνισε ότι με την ομιλία του ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας βοήθησε να λάβουν αυτή την απόφαση. Διατύπωσε ορισμένες αμφιβολίες απ' αφορμή το μέλλον των ποινικών υποθέσεων για διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας που αυτός είχε ξεκινήσει. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση αρχών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και τη θέση του προέδρου Πούτιν, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η εξέταση αυτών των υποθέσεων εκμηδενιστεί, η ελβετική εισαγγελία δε θα τις εγκαταλείψει», τόνισε ο Σκουράτοφ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσε την Τρίτη, 17 Απρίλη, τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 με 112 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 7 αποχές. Προηγουμένως, τη Συνθήκη είχε επικυρώσει η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Αναμένεται η υπογραφή του προέδρου Πούτιν για να μπει σε ισχύ η Συνθήκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ