Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κηρύγματα ... «επανασυμφιλίωσης»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι εντατικές πιέσεις που ασκούν κατά καιρούς οι αξιωματούχοι των ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, με στόχο την πολύκροτη «επανασυμφιλίωση» μεταξύ όλων των εθνικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, είχαν χτες αποτέλεσμα την έκδοση μίας κοινής έκκλησης Αλβανών και Σέρβων αξιωματούχων, για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και την έναρξη μίας ομαδικής συνεργασίας για «ένα καλύτερο μέλλον»...

Η παραπάνω ανακοίνωση έφερε τις υπογραφές του Χασίμ Θάτσι (αρχηγού του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ), του Ιμπραήμ Ρουγκόβα (αρχηγός του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου), του ορθόδοξου επισκόπου Αρτεμίου, του ιερέα Σάβα Γιάντσιτς και της Σέρβας Ράντα Τράικοβιτς, που συμμετέχει στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Μπερνάρ Κουσνέρ ως εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Το ίδιο κείμενο φέρει τις υπογραφές του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπ. Κουσνέρ, και του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος χτες πραγματοποίησε σύντομη περιοδεία στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση Κοσσοβάρων και Σέρβων ηγετών υπάρχουν αναφορές και για την ανάγκη προσπαθειών που θα δημιουργήσουν ένα «κλίμα ανοχής» ενόψει των δημοτικών εκλογών, που σχεδιάζεται να διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήταν άκαιρη, μιας που από το περασμένο 24ωρο άρχισαν να προσέρχονται σε κέντρα του ΟΑΣΕ δεκάδες Κοσσοβάροι προκειμένου να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν προσπάθειες για να καταγραφούν όλα τα σχετικά στοιχεία που υπάρχουν σ' ολόκληρη τη σερβική επαρχία. Στην ίδια ανακοίνωση υπήρξαν έμμεσοι υπαινιγμοί και για τις εγγενείς δυσκολίες που, μεταξύ άλλων, προκλήθηκαν από τις περσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΑΣΕ, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο μόνο για να επιλέξουν εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως οι επικείμενες τοπικές εκλογές θα είναι ουσιαστικά ένα πρόκριμα, εάν όχι ένα χρήσιμο πείραμα, προκειμένου να διεξαχθούν, σε όσο αναλογικά καλύτερες συνθήκες, οι μελλοντικές εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στην περιοχή.

«Πακέτο» 8 δισ. ΕΥΡΩ από την ΕΕ μέσα στο 2000

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να χορηγήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στο Κοσσυφοπέδιο οκτώ δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ (περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δραχμές). Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ», επικαλούμενη σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το έγγραφο της ΕΕ είναι το πρώτο που αναφέρεται όχι μόνον συνολικά στη βοήθεια της ΕΕ προς το Κόσσοβο αλλά και αναγράφει λεπτομερώς την οικονομική συνεισφορά κάθε χώρας-μέλους. Η «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ» θεωρεί πως οι 15 χώρες-μέλη της ΕΕ συνέταξαν το κείμενο αυτό για να απαντήσουν στις κατηγορίες των ΗΠΑ, οι οποίες λοιδορούν τις Βρυξέλλες πως αποφεύγουν να διεκπεραιώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ