Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ξεπερνά τα όρια αντοχής το καλοκαίρι

Λειτουργεί μονίμως με προσωπικό στα όρια ασφαλείας

Με το προσωπικό στα όρια ασφαλείας όλη τη χρονική περίοδο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο που - λόγω τουρισμού - τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός, τότε εξαντλούνται οι αντοχές και του προσωπικού αλλά και του ίδιου του Νοσοκομείου καθώς ξεπέρασε τα πενήντα χρόνια απ' την ανέγερσή του. Ο ντόπιος πληθυσμός είναι 40.000 κάτοικοι αλλά το καλοκαίρι φτάνουν και 110.000 τουρίστες το μήνα.

Στο Νοσοκομείο σωρεύεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καθώς τα πέντε περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό, με δύο ανειδίκευτους γιατρούς και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Το περιφερειακό ιατρείο στο Καταστάρι μετονομάστηκε σε Κέντρο Υγείας και διαθέτει και ένα γιατρό γενικής ιατρικής.

Η Σοφία Αρβανιτάκη, διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, σημείωσε πως «πέρα από τη σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οι βάρδιες βγαίνουν δύσκολα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε τα ρεπό και τις άδειές μας». Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Πέτρος Στραβοπόδης υπογράμμισε ότι αν δεν προσληφθεί προσωπικό είναι πρακτικά αδύνατη η κατάρτιση προγραμμάτων με κάλυψη σε βάρδιες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Καρδιολογικής, Παθολογικής και Παιδιατρικής Κλινικής, των χειρουργείων και εργαστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν χωρίς προσωπικό τη νύχτα, όπως τα χειρουργεία, αλλά και τα εργαστήρια στο Ακτινολογικό, Αιματολογικό, Βιοχημικό και στην Αιμοδοσία. Στη Μονάδα Εμφραγμάτων το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας είναι δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια. Η καθημερινή λειτουργία της μονάδας στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια γίνεται από μια νοσηλεύτρια που καλύπτει και την Καρδιολογική Κλινική!

Κεντρικό αίτημα των εργαζομένων του Νοσοκομείου αποτελεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων καθώς επίσης και η αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διαγνωστικών μέσων αιχμής, όπως ο αξονικός τομογράφος, ο υπερηχογράφος, ο μαστογράφος.

Το πολυιατρείο του ΙΚΑ

Το πολυιατρείο του ΙΚΑ που λειτουργεί στο νησί αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες Υγείας που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χρηστών Υγείας που αγγίζουν τους 17.000.

Λίστες αναμονής υπάρχουν στις ειδικότητες του οφθαλμιάτρου και του δερματολόγου, ενώ δεν έχει μικροβιολογικό εργαστήριο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org