Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αθλια συμπαιγνία εφοπλιστών - ΠΝΟ

Σε άθλια συμπαιγνία μεταξύ των εφοπλιστών και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει βγάλει στο «σφυρί» δικαιώματα και κατακτήσεις των ναυτεργατών, εξελίσσεται η υπόθεση της υπογραφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τις εφοπλιστικές Ενώσεις. Προχτές οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της διοίκησης της Ομοσπονδίας έκλεισαν με τους ακτοπλόους εφοπλιστές τη Συλλογική Σύμβαση με ποσοστό αύξησης μόλις... 4,5%!

Το ποσοστό αυτό όπως φαίνεται έχει γίνει ταρίφα, αφού το ίδιο ακριβώς προβλέπεται και στη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν οι συμβιβασμένοι και με τους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων, ενώ όπως όλα δείχνουν, στο ίδιο ποσοστό θα «κλείσει» η σύμβαση και με τους εφοπλιστές των φορτηγών μεσογειακών πλοίων και με αυτούς των ποντοπόρων πλοίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικασία που υπονομεύει ευθέως το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και την οποία έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από αυτού του τύπου τις... συναντήσεις.

Οι εφοπλιστές των ακτοπλοϊκών, τη στιγμή που αξιώνουν το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία τους, επειδή έχουν ακόμα εργασιακά δικαιώματα και την παραπέρα αύξηση κατά 10 με 15% των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα κέρδη που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους είναι εντυπωσιακά. Είναι ενδεικτικά τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2004 που δημοσιοποίησαν οι «Μινωικές Γραμμές». Τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων της εταιρίας ήταν αυξημένα κατά 71,9% και ανήλθαν σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 2,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ