Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο σαμουράι του λυκόφωτος»

Ο Σάι Μπέι ένας χαμηλόβαθμος σαμουράι ζει με την οικογένειά του. Οταν οι φήμες εξαπλώνονται ότι νίκησε στη μάχη, ενάντια σε έναν άσο στο σπαθί, μονάχα με ένα ξύλινο σπαθί άθελά του θα μπλεχτεί σε διαμάχη με ολόκληρη τη φυλή και θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαταγές του αφέντη του και να σκοτώσει έναν υπηρέτη.

Η ταινία τοποθετείται στις τελευταίες μέρες, της περιόδου Εντο στην Ιαπωνία, περίοδος όπου η δόξα και η υπεροχή των σαμουράι ανήκουν στο παρελθόν. Οι μονομαχίες έχουν απαγορευτεί και το σπαθί δεν αποτελεί αντικείμενο σεβασμού. Ο Σαν Μπέι, φτωχός με δυο μικρά παιδιά, θέλει να ξεφύγει από τη μοίρα του. Το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή σαν αγρότης. Οταν όμως φτάνει κοντά στην εκπλήρωση των στόχων του, καλείται να εκτελέσει μια θανατηφόρα αποστολή και να παλέψει με τη συνείδησή του.

Με θεματολογία παρμένη από τη γιαπωνέζικη κουλτούρα, ο Γιόζι Γιαμάντα αναμειγνύει παράδοση και συναίσθημα. Μ' ένα δεμένο σενάριο, χωρίς νοσταλγικά πισωγυρίσματα και συγκρίσεις μ' άλλες εποχές, βάζει το ερώτημα: Αν η ανθρώπινη βούληση και επιθυμία υπερισχύει από ένα κοινωνικό κατεστημένο. Αν ένας άνθρωπος φτωχός και κουρασμένος μπορεί να αρνηθεί μια διαταγή, που θα τον κάνει φονιά και θα έρθει σε κόντρα με τη συνείδησή του.

Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη «πατάει» σε ρεαλιστική βάση, με αναφορές στη ζωή των σαμουράι και στην ιαπωνική παράδοση. Φτιάχνει ανθρώπινους χαρακτήρες με αρκετό συναίσθημα και σκληρότητα. Ο Γ. Γιαμάντα βρίσκει το στόχο του και φτιάχνει μια καλή ταινία.

«The Twilight Samurai»: Σκηνοθεσία: Γιόζι Γιαμάντα. Με τους: Χιρογιούκι Σανάτα, Ριε Μιγιαζάουα, Μιν Τανάκα, Νένζι Κομπαγιάσι, Ρεν Ογκούσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ