Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο αδελφός του»

Ο Λουκ, ο μικρότερος αδελφός του Τομά πεθαίνει. Πάσχει από μια σπάνια αρρώστια στο αίμα, είναι ομοφυλόφιλος και απομονωμένος από την οικογένειά του.

Ο Λουκ και ο Τομά ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια για τελευταία φορά. Ο ένας ξαναγνωρίζει τον άλλο και αναθεωρούν το παρελθόν έστω και την τελευταία στιγμή.

Η ταινία του Πατρίς Σερό είναι βασισμένη στη νουβέλα του Φιλίπ Μπεσόν. Κίνητρο για την ταινία είναι μια προβληματική αδελφική σχέση. Ενα άρρωστο σώμα και μια σπάνια αρρώστια γίνεται η αφορμή δύο άνθρωποι να βρουν τα χαμένα τους όνειρα και να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους.

Η αρρώστια αποτελεί το πρόσχημα για να αναπτυχθεί μια έντονη αδελφική σχέση, με αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αλλά και στιγμές ειλικρινούς αγάπης.

Η ταινία μέσα σε μια μελαγχολική ατμόσφαιρα ισορροπεί ανάμεσα σε αντιθέσεις. Από τη μια το νοσοκομείο και από την άλλη η παραλία. Από τη μια η σιωπή και από την άλλη το τραγούδι. Και όλα αυτά με έναν αβίαστο ρυθμό μέσα σε ένα απόλυτο ρεαλιστικό πλαίσιο. Εικόνες που περιγράφουν με απόλυτη λεπτομέρεια τη «σκληρότητα» των νοσοκομείων και την εξαθλίωση του σώματος από μια ανίατη αρρώστια.

Η ταινία του Πατρίς Σερό έχει δύναμη και συναίσθημα. Μέσα από το «τέλος» ξεπετιέται μια αρχή, επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον ανθρώπινο ψυχισμό, χωρίς να θέλει να ωραιοποιεί καταστάσεις. Εξω από τα «κλισέ» φτιάχνει μια «άγρια» ταινία με αισιόδοξη ματιά.

«Son Frere»: Κοινωνική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Πατρίς Σερό. Με τους: Μπρούνο Τοντεσκίνι, Ερικ Καραβάκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ