Μειοψήφησαν οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους
Associated Press |
Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Δούμα την ώρα της συνεδρίασης |
«Διαπράχθηκε ένα ιστορικό λάθος, για το οποίο πολλοί θα πειστούν ύστερα από 4-5 μήνες!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ την επικύρωση, χτες, από τις φιλοκυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες στην Κρατική Δούμα της ρωσοαμερικανικής Συνθήκης ΣΤΑΡΤ-2 για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών. Ετσι, με 288 ψήφους υπέρ, 131 (κομμουνιστές και σύμμαχοί τους) κατά και 4 αποχές η Κρατική Δούμα υποστήριξε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και επικύρωσε τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2, ύστερα από δυόμισι ώρες συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών. Η Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 είχε υπογραφεί το 1993 από τους προέδρους Μπορίς Γέλτσιν και Τζορτζ Μπους. Το αμερικανικό Κογκρέσο την έχει ήδη επικυρώσει.
«Πρόκειται για τον οριστικό αφοπλισμό της χώρας η καταστροφή των πυραύλων που θα μπορούσαν ακόμα 15 χρόνια να υπηρετήσουν την άμυνα και να δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να ορθοποδήσει!», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ, βγαίνοντας από την αίθουσα των συνεδριάσεων της Δούμας.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, μέχρι το 2007 η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών κατά 3.500 κάθε πλευρά, αλλά, παράλληλα, η Ρωσία αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταργήσει τα πιο ασφαλή και πρακτικά άτρωτα για τους Αμερικανούς συστήματα, στην ουσία να αλλάξει τις αναλογίες της δομής των δυνάμεών της ανάσχεσης
Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 και πρόσθεσε ότι η μπάλα του ελέγχου των εξοπλισμών βρίσκεται τώρα στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Επισήμανε ότι η απόφαση «θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει την πυρηνική ασπίδα και να κάνει το στρατό πιο αξιόμαχο», καθώς και να κατανείμει κονδύλια σε συμβατικές δυνάμεις. Μιλώντας στους βουλευτές στη Δούμα, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε τώρα σε πολύ καλή θέση, από διπλωματική και πολιτική άποψη, για να συνεχίσουμε το διάλογο και να ενισχύσουμε τη διεθνή ασφάλεια». Επίσης, δήλωσε ότι σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης «ανά πάσα στιγμή το πυρηνικό οπλοστάσιό μας μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε στόχο οπουδήποτε, ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με πολλές πυρηνικές επιθέσεις».
Την ικανοποίησή τους για την επικύρωση της Συνθήκης εξέφρασαν η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.