Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Σε τοκοχρεολύσια πήγε το 23% των δαπανών

Ο υπερδιπλασιασμός του ελλείμματος οφείλεται στις απανωτές φοροελαφρύνσεις για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου

Οι απανωτές φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και τα υπέρογκα ποσά που πληρώθηκαν στους τραπεζίτες για τοκοχρεολύσια είναι οι γενεσιουργοί παράγοντες για τις πολύ σημαντικές αποκλίσεις που εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2003. Αποτέλεσμα των παραπάνω φιλομονοπωλιακών μέτρων, που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (με τις ευλογίες της ΝΔ), ήταν ο υπερδιπλασιασμός του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Ομως, τις υπερβάσεις στο έλλειμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να τις αξιοποιήσει τόσο για την περικοπή των δαπανών (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα), όσο και τη «βελτίωση» της φοροεπέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Με βάση τα «αναθεωρημένα» στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 (κλείσιμο βιβλίων) που δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικούς και ΠΔΕ) έφτασε σε 9,8 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ το 2002 και αυξήθηκε σε ποσοστό 103%. Με βάση τα στοιχεία αυτά το τελικό έλλειμμα, είναι ψηλότερο κατά 37% σε σύγκριση με το στόχο (6,2 δισ.) που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν οι βουλευτές της ψήφιζαν στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2003.
  • Τα ποσά που πληρώθηκαν για τόκους έφτασαν σε 9,4 δισ. ευρώ, με αύξηση 3,1% συγκριτικά με το 2002. Το συγκεκριμένο κονδύλι που λυμαίνονται οι τραπεζίτες μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 23,1% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού που διαμορφώθηκαν σε 40,7 δισ. ευρώ (αύξηση 8,7%).
  • Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 41 δισ. ευρώ από 39,9 δισ. το 2002. Παρά την υπερφορολόγηση πάνω στα λαϊκά εισοδήματα η αύξηση διαμορφώνεται μόλις σε 2,1% λόγω των φοροελαφρύνσεων που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Εφαρμογή φοροπρονομίων

Στην εφαρμογή ορισμένων από τα φοροπρονόμια που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου προχωρά η διάδοχη κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, κοινοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες, η σχετική απόφαση για την απαλλαγή από το φόρο (με συντελεστή 35%) των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων εφόσον τοποθετηθούν σε «νέες παραγωγικές επενδύσεις». Η συγκεκριμένη διάταξη νόμου ψηφίστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση και αποτελεί μια ακόμη χαριστική ρύθμιση σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Με την απόφαση που κοινοποιήθηκε χτες, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, που θα πρέπει να καταθέσουν στην Εφορία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή των αδιανέμητων κερδών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ