Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Τσερβένκοφσκι ο νέος πρόεδρος

ΣΚΟΠΙΑ.- Παρά τις «σοβαρές παρατυπίες» που παραδέχτηκε και ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΠΓΔΜ δεν ακυρώθηκαν. Βοηθούντος του ποσοστού προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες που τελικώς ξεπέρασε το 50% (όπως ανακοινώθηκε «κυμάνθηκε στο 53%») ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκλέχτηκε πρόεδρος με 62% έναντι του αντιπάλου του απ' το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO, Σάσκο Κέντεβ που έλαβε το 32% των ψήφων.

Η αναμενόμενη εκλογή του Τσερβένκοφσκι στη θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε μετά τη συμφωνία της παράταξής του (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) με το κόμμα των πρώην αυτονομιστών Αλβανών («Κόμμα Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης»). Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα έχει ως βασική αποστολή του τη σταθερότητα, την ειρηνική συμβίωση της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής κοινότητας και την προώθηση υποψηφιότητας ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η άνετη εκλογή Τσερβένκοφσκι δεν έγινε άμεσα αποδεκτή απ' τον έτερο αντίπαλό του, Σάσκο Κέντεβ, που κατήγγειλε σωρεία εκλογικής νοθείας από υποστηριχτές του (έως προχτές) πρωθυπουργού που, όπως είπε, «τοποθετούσαν» μαζικά ψηφοδέλτια στις κάλπες για να αποφευχθεί η ακύρωση των εκλογών λόγω ενδεχόμενου χαμηλού ποσοστού προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως πριν την καταγγελία Κέντεβ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως έως και 90 λεπτά πριν το κλείσιμο των κάλπεων, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων κυμαινόταν στο...47%!

Οι καταγγελίες του Κέντεβ χαρακτηρίστηκαν από 300μελή ομάδα εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ σαν «σοβαρές παρατυπίες» που ωστόσο δε διαστρεβλώνουν (όπως έλεγε η ανακοίνωση) τη «γενική εικόνα» των εκλογών...«Εν γένει διεξήχθησαν δημοκρατικά» έλεγε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ...

Η εκλογή Τσερβένκοφσκι χαιρετίστηκε απ' τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στις Βρυξέλλες, σαν ένας νέος σημαντικός και θετικός σταθμός στην οδό της σταθερότητας. Εκτιμήθηκε δε πως οι - υπέρ της ΕΕ - δεσμεύσεις του νέου προέδρου «θα ευνοήσουν τις προσδοκίες» για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ