Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προσέγγιση με την κουρδική κοινότητα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Εκστρατεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την κουρδική κοινότητα που ζει στη Συρία φαίνεται ότι έχει θέσει σε εφαρμογή η συριακή ηγεσία. Χθες, έγινε πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους τεσσάρων κουρδικών κομμάτων και τον υπουργό Αμυνας, Μουστάφα Τλας, η οποία έληξε με δηλώσεις ικανοποίησης και από τις 2 πλευρές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ισμαήλ Ομάρ, επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, ο Τλας αποδέχτηκε το αίτημά τους για χορήγηση συριακής υπηκοότητας σε, περίπου, 30.000 Κούρδους που ζουν στις βόρειες επαρχίες της χώρας. Ο Ομάρ, επίσης, τόνισε ότι ο υπουργός Αμυνας αντέδρασε θετικά και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει με σοβαρότητα και τα άλλα τρία αιτήματα που έθεσαν οι Κούρδοι.

Ζητούν την απελευθέρωση των Κούρδων πολιτικών, όπως λένε, κρατουμένων, που τους υπολογίζουν σε 2.000, την επιστροφή των Κούρδων φοιτητών, άνευ όρων, στα πανεπιστήμια και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Ομάρ υπογράμμισε ότι όλα τα κουρδικά κόμματα διαβεβαίωσαν τον Τλας πως δεν υποκινούνται από καμία ξένη δύναμη, και παραμένουν πιστά στη συριακή ηγεσία και τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε τα κουρδικά κόμματα ότι η Δαμασκός είναι «αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με τους Κούρδους».

Η χθεσινή συνάντηση έγινε, ένα περίπου μήνα, μετά το ξέσπασμα σοβαρότατων επεισοδίων, με αφορμή τα συνθήματα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ανάμεσα σε Κούρδους και Σύρους, τα οποία διαιωνίστηκαν για αρκετές μέρες και στοίχισαν τη ζωή σε 30 άτομα. Τότε, οι ηγεσίες των κουρδικών κομμάτων είχαν κατηγορήσει τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας για μεροληψία. Σε μια πρώτη χειρονομία καλής θέλησης, απελευθερώθηκαν, αμέσως, οι περίπου 500 Κούρδοι που συνελήφθησαν εκείνες τις μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ