Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Οι αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις έχουν διασαλευτεί σοβαρά, μετά τις αιτιάσεις για την υποτιθέμενη αρωγή που προσφέρει το Ριάντ σε τρομοκρατικές ομάδες, προειδοποίησε από τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, προσθέτοντας ότι θέλει να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς απειλείται η αρμονία της μακρόχρονης και καρποφόρας σχέσης ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας.

ΑΜΑΝ.-«Τρομοκρατικό χτύπημα με χημικά και δηλητηριώδη αέρια κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Αμάν, αλλά και κατά του πρωθυπουργού και των γραφείων μυστικών υπηρεσιών», απετράπη από τις ιορδανικές αρχές με τη σύλληψη εξτρεμιστή, ο οποίος «ομολόγησε» πως είχε λάβει κατ' ιδίαν εντολή για την προετοιμασία της επίθεσης από τον καταζητούμενο «εγκέφαλο» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Περίπου 600 άτομα σε Πεκίνο και Ανχουί εξακολουθούν να νοσηλεύονται υπό καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης, καθώς θεωρείται πως ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με νοσούντες από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Χτες, ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε η υγεία ενός εκ των δύο, επιβεβαιωμένα, επιστημόνων που μολύνθηκαν με στελέχη ιών που προκαλούν το σύνδρομο, κατά τη διάρκεια εργασίας τους σε εργαστήριο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών του Πεκίνου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σε τριάντα ένα νεκρούς και πάνω από 145 τραυματίες ανέρχονται τα θύματα των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει από την Κυριακή μεταξύ ενόπλων ομάδων μουσουλμάνων και χριστιανών της πρωτεύουσας των νησιών Μαλούκου, Αμπόν. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες, ενώ ανέπαφα παρέμεναν αρκετά από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

ΤΟΚΙΟ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ανάγκασε χτες με απόφασή του την ιαπωνική κυβέρνηση και την εταιρία μεταλλευμάτων «Νιτέτσου» να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους 5.210.000 δολαρίων σε δεκάδες ανθρακωρύχους που νόσησαν από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας κατά την πολυετή εργασία τους σε ορυχεία της νοτιοδυτικής πόλης Φουκουόκα. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από μία 20ετία μαραθώνιου δικαστικού αγώνα, και αφότου 90 από τους πάνω από 200 ενάγοντες ανθρακωρύχους εξέπνευσαν μετά από μάχη με τον καρκίνο.

ΡΩΜΗ.- Σμήνη ακρίδων που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες χωρών της βορειοδυτικής Αφρικής (Μαυριτανία, Νίγηρας, Αλγερία, Μαρόκο) από το περασμένο φθινόπωρο εξακολουθούν να συνιστούν μία «εξαιρετικά σοβαρή απειλή» για τον αγροτικό κόσμο χωρών της περιοχής, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο οργανισμός εκτιμά πως μόνο στο Μαρόκο οι ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών ανέρχονται σε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Φόβοι για δεκάδες νεκρούς εκφράζουν οι αρχές της Νιγηρίας, μετά την ανατροπή πλοιαρίου σε λίμνη κοντά στην πόλη Λάγος. Στο μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων των αυτόχθονων κοινοτήτων Τάροκ και Φουλάνι στην κεντρική πολιτεία της Νιγηρίας Πλατό κόστισαν χτες τη ζωή έως και 20 ατόμων.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Σε κλίμα ενθουσιασμού και ενώπιον δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο 61χρονος Τάμπο Μπέκι ορκίστηκε χτες για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο Μπέκι υποσχέθηκε να μην προδώσει «όλους τους ήρωες και ηρωίδες» που «θυσιάστηκαν για την ελευθερία», τον αγώνα κατά του ρατσιστικού απαρτχάιντ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-«Η ζωή μου» θα είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και θα καλύπτει τη ζωή του τέως προέδρου, από τα παιδικά του χρόνια έως τη θητεία του στο Λευκό Οίκο... Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η κυκλοφορία του βιβλίου στα τέλη του Ιούνη δεν είναι τυχαία, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εκστρατεία του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Στελέχη του κυβερνώντος την Ινδία κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα επιχειρούσαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λόγω των προβλέψεων ότι μπορεί να μην καταλάβουν την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες εκλογές. Το Χρηματιστήριο του Μουμπάι πάντως έκανε μια μίνι «βουτιά» 3%.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.- Εως και 15 παιδιά σκοτώθηκαν όταν τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία. Αλλα 15 παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Κάπου 1.300 παιδιά - στρατιώτες «απελευθερώθηκαν» από το αυτονομιστικό αντάρτικο των Τίγρεων, της μειονότητας των Ταμίλ, στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε χθες η UNICEF. Οσον αφορά στις προσπάθειες επανέναρξης των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», δεν υπήρξε χθες εξέλιξη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Συνεχίστηκαν για 27η συνεχή μέρα χθες οι διαδηλώσεις των πολιτικών κομμάτων στο Νεπάλ, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που έχει καταλύσει από το 2002 ο μονάρχης Γκιανέντρα, παρά τη σχετική απαγόρευση των αρχών. Οι συλλήψεις διαδηλωτών ξεπέρασαν τις 200.

ΜΟΣΧΑ.- Περίπου 80 Ρώσοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και 24 αξιωματικοί, αυτοκτόνησαν μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Εξι νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν χτες οι ισπανικές αρχές σε σχέση με τις έρευνες για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη. Παράλληλα, προχώρησαν και στη σύλληψη του ενός.

ΡΩΜΗ.- Ιταλίδα δικαστής διέταξε χτες την αποχώρηση των απεργών της ΦΙΑΤ από την είσοδο του εργοστασίου Μέλφι (στην επαρχία Βασιλικάτα), προκειμένου να εισέλθουν οι απεργοσπάστες. Ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο διακήρυξε ότι η αστυνομία «θα επέμβει ξανά» εάν χρειαστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2016-11-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-09-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-08-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-07-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-01-13 00:00:00.0)
Αγεφύρωτο χάσμα(2001-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ