Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση περί Ζανά

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και «ιθύνοντα νου» του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), Αμπντουλά Γκιούλ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί «πολύ σύντομα» σε μια ελάσσονα τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε «να απελευθερωθεί» η Λεϊλά Ζανά και άλλοι τρεις πρώην βουλευτές του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (DEP). «Γιατί να συνεχίσουμε να κρατάμε την Ζανά στη φυλακή, όταν λαμβάνουν χάρη ακόμη και δολοφόνοι;», δήλωσε, αιτιολογώντας το σκεπτικό του, ο Τούρκος ΥπΕξ.

Ωστόσο, υπάρχει σε εξέλιξη η κατάρτιση πρότασης νόμου από πλευράς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με τον ίδιο στόχο. Ο Γκιούλ δεν απέρριψε ούτε υιοθέτησε την πρόταση, δηλώνοντας ότι θα περιμένει «να τη δει».

Η υπόθεση της Ζανά και των άλλων τριών Κούρδων πρώην βουλευτών, που εξακολουθούν να κρατούνται, ανακινήθηκε από τον Γκιούλ λόγω της υποψηφιότητάς της για το βραβείο Νομπέλ, όσο και - κυρίως - για λόγους που αφορούν το «καλό πρόσωπο» της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, χτες συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έξω από το Γερμανικό Προξενείο στη Σμύρνη, επειδή «φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν» - αφορμή της διαμαρτυρίας υπήρξε η ένταξη του PKK/KONGRA-GEL στη λίστα της γερμανικής κυβέρνησης με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ