Σημαντικές εισηγήσεις για την εξάρτηση από παράνομες εθιστικές ουσίες ως κοινωνικό φαινόμενο και τις νομικές του διαστάσεις διατυπώθηκαν σε ημερίδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που έγινε χτες.
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα των εξαρτημένων, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, νευρολόγος, ψυχίατρος, αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ, τόνισε ότι η διαμόρφωση μιας αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα της σχέσης του εξαρτημένου από τον εξαρτησιογόνο παράγοντα.
«Οι εξαρτημένοι από παράνομες εθιστικές ουσίες, είπε, διακόπτοντας σταδιακά τις σχέσεις τους με τον κοινωνικό περίγυρο και ορθώνοντας εμπόδια στην επαφή με το άμεσο περιβάλλον τους, οδηγούνται σε μια στέρηση άμεσης και υγιούς επικοινωνίας. Αισθανόμενοι ξένοι με τις ζυμώσεις και τις δραστηριότητες που επιτελούνται γύρω τους, απομακρύνονται από τα γεγονότα και αρνούνται να μοιραστούν καθήκοντα ή υποχρεώσεις, διεκδικώντας αποκλειστικά και μόνο - παράλογα μερικές φορές - δικαιώματα, με αποτέλεσμα να τους χαρακτηρίζει η αποφυγή των ευθυνών, η απαιτητικότητα και σαν απώτερη συνέπεια η άρνηση των ορίων και των κανόνων... Οι νόμοι, οι κανόνες, τα όρια φαίνονται στον εξαρτημένο εμπόδια αξεπέραστα, που του δημιουργούν απογοητεύσεις και κατάθλιψη, στοιχεία από τα οποία τον απαλλάσσει η εξάρτησή του».
Ο Π. Γεωργάκας σημείωσε ότι τα αρνητικά της προσωπικότητας ενισχύονται από την ένταξη του χρήστη στον πληθυσμό των εξαρτημένων και πιθανώς τη στράτευση στην παρανομία. Η αντικοινωνική συμπεριφορά επιδεινώνεται, η καχυποψία επιβαρύνεται, η διεκδικητικότητα και η χειριστικότητα ενισχύονται, όπως και η απουσία συναισθηματικής επικοινωνίας καλύπτεται από την επίδραση της εξάρτησης. Πρόσθεσε ότι οι πιθανές φυλακίσεις, οι εξευτελισμοί και οι κακοποιήσεις δημιουργούν αφόρητη ψυχική οδύνη, ενώ η επιλογή της πορνείας ή η ένταξη στο οργανωμένο έγκλημα μπορούν να γεννήσουν τύψεις και ενοχές, των οποίων η ανάγκη διαχείρισης τους προκαλεί φόβο και διάθεση απόκρυψής τους. Η εκδήλωση μιας βίαιης συμπεριφοράς είναι λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα, επισήμανε.
Αναζητώντας τα αίτια της εξάρτησης, ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, αναφέρθηκε στις αλλοτριωμένες σχέσεις μέσα σε αποξενωμένες πόλεις, το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον, το ανταγωνιστικό επίσης περιβάλλον στο σχολείο, τις σκληρές εργασιακές σχέσεις. Με τη σωστή παιδεία, υπογράμμισε, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Παρεμβάσεις ακόμη έκαναν καθηγητές του ΑΠΘ, ιατροδικαστές, εκπαιδευτικοί, νομικοί κ.ά.