Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ραγισμένα φτερά»

Ο θάνατος του πατέρα, σε ένα τραγικά παράλογο ατύχημα, συγκλονίζει τη ζωή της οικογένειας Ούλμαν. Προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα συναισθηματικά και τα οικονομικά τους προβλήματα, η μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της καταλήγουν να αποξενωθούν. Ενα αναπάντεχο συμβάν θα τους ξαναφέρει κοντά και θα τους χαρίσει την ελπίδα.

«Ραγισμένα φτερά», η πρώτη ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νιρ Μπέργκμαν. Ο Μπέργκμαν φτιάχνει ένα φιλμ βασισμένο στο πένθος. Μια οικογένεια σε κρίση. Κάθε μέλος της βιώνει την απώλεια και το χαμό με διαφορετικό τρόπο. Και οι τέσσερις πρέπει να πάνε μπροστά. Πρέπει να δουν τη ζωή από διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό που κάνει την ταινία του τριανταπεντάχρονου Ισραηλινού σκηνοθέτη ξεχωριστή είναι η αμεσότητά της και η πνευματώδης αντιμετώπιση αυτών που διαπραγματεύεται. Ολοι οι χαρακτήρες της ταινίας βιώνουν το δικό τους στάδιο πένθους. Αυτό που τους κάνει ανθρώπινους είναι ο τρόπος της κινηματογράφησης και ένα αληθινό σενάριο που έχει όλο το φάσμα των συναισθημάτων, από το κλάμα στο γέλιο και από την απελπισία στη λύτρωση. Ηρωες μέσα στην κατάθλιψη και στην αυτοκαταστροφή. Εφηβικές ανησυχίες και ενοχές που μπλοκάρουν το συναίσθημα. Ανθρωποι που για λίγο έχουν χάσει τη ζωή και την ελπίδα προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξαναπετάξουν.

Η ταινία του Νιρ Μπέργκμαν κέρδισε εννέα ισραηλινά βραβεία ενώ διακρίθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και, όπως λέει ο ίδιος, ως ένα βαθμό η ταινία του έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Ισως αν «ξανακολλήσεις» τα φτερά σου τότε να πετάξεις και πιο ψηλά. Ωραία ταινία.

«Broken Wings». Κοινωνική περιπέτεια ισραηλινής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Νιρ Μπέργκμαν. Με τους: Ορλι Ζίλμπερσατς - Μπανάι, Μάγια Μάρον, Νιτάι Γκαβιράτζ, Ντανιέλ Μαγκόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ