Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική σύσκεψη για οικονομία - Ολυμπιακά έργα

Η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και οι προτεραιότητες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάστηκαν στη χτεσινή ευρεία, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί: Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, και Μεταφορών, Μ. Λιάπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας για την πορεία της «δημοσιονομικής απογραφής», τα στοιχεία της οποίας θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη θέση ότι παρέλαβε «καμένη γη» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η «κακή πορεία της οικονομίας» θα είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επεξεργάζονται ήδη τα οικονομικά επιτελεία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η τακτική του κυβερνώντος κόμματος να ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την κατάσταση της οικονομίας, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακόμη από το προεδρείο της Βουλής, αλλά είναι θέμα ημερών.

Το κόμμα της ΝΔ, βέβαια, κατά την προεκλογική περίοδο είχε χαμηλώσει τους τόνους για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αποφεύγοντας να ασκήσει την οποιαδήποτε κριτική. Από την άποψη αυτή, είναι ενδεικτικό πως τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν από τις θέσεις Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η οικονομία δεν πάει καλά και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν εκλεγεί, θα κληθεί να λάβει σκληρά, αντιδημοφιλή μέτρα... Την περίοδο, βέβαια, αυτή το κόμμα της ΝΔ συναγωνιζόταν με το ΠΑΣΟΚ σε δημαγωγικές διακηρύξεις, σχετικά με την ικανοποίηση κοινωνικών αιτημάτων. Το σκηνικό, βέβαια, άλλαξε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών «θυμήθηκε» ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ξεφύγει, ότι πλησιάζουν στο «κόκκινο», το απαγορευτικό δηλαδή όριο του 3%, και ότι θα απαιτηθούν μέτρα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επιμελώς αποφεύγει να απαντήσει τώρα στο ερώτημα πότε και πώς η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, που αφειδώς μοίραζε κατά την προεκλογική περίοδο.

Οσον αφορά στην πορεία των Ολυμπιακών έργων, όπου οι δαπάνες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη κατάσταση, να αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό των εργολάβων, οι οποίοι ζητάνε επέκταση των συμβάσεων και αναπροσαρμογή του τιμήματος των έργων, ώστε αυτά ...να παραδοθούν έγκαιρα, στην ώρα τους. Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», επικαλούμενος αρμόδιους παράγοντες, το συνολικό κόστος των έργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ., όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το καλοκαίρι του 2002 είχε δηλώσει ότι δε θα υπερβεί το 1,5 τρισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ