Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Διεύρυνση ωραρίου στις «τουριστικές περιοχές»

Ανοιχτή συνεδρίαση του προεδρείου της ΕΣΕΕ με... αποκλεισμούς και κυρίαρχο θέμα τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές

Θέμα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις «τουριστικές περιοχές» έθεσαν οι εμπορικοί φορείς της Κρήτης, κατά την ανοιχτή συνεδρίαση του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που έγινε την Κυριακή στο Ηράκλειο Κρήτης. Την ίδια ώρα, τα μέλη της διοίκησης της ΕΣΕΕ Α. Σπύρου και Γ. Τζωρτζόπουλος, καταγγέλλουν τη μεθόδευση του προεδρείου για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία των μελών του ΔΣ, προκειμένου να μην ακουστούν αντίθετες απόψεις για τα ζητήματα που τέθηκαν. Το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων κυριάρχησε στη συζήτηση. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Νέα Κρήτη»: «Ανοίξτε τα μαγαζιά ως τις 11.30 το βράδυ», με υπότιτλο «Μαζικό αίτημα των εμπόρων για τις τουριστικές περιοχές», στο οποίο αναφέρεται ότι απαιτήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης δήλωσε στο «Ρ» ότι η Συνομοσπονδία θα εξετάσει το θέμα σε συνεδρίαση του ΔΣ και ότι είναι αναγκαία η «ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες», σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία. Οσον αφορά στη νομοθετική πλευρά, ο Δ. Αρμενάκης είπε ότι η συζήτηση δεν περιστράφηκε στη μεθόδευση αυτής της ρύθμισης, ούτε και στην οριοθέτηση της διεύρυνσης.

Σχετικά με τη διαδικασία της ανοιχτής συνεδρίασης του προεδρείου της ΕΣΕΕ, τα δύο μέλη της διοίκησης Α. Σπύρου και Γ. Τζωρτζόπουλος, από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», τονίζουν ότι τους γνωστοποίησαν το γεγονός κοντά στα μεσάνυχτα της... Παρασκευής! «Η για πρώτη φορά τέτοια "ανοιχτή" συνεδρίαση του προεδρείου - τονίζουν - με τον αποκλεισμό των μελών του ΔΣ της ΕΣΕΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της "αναβαθμισμένης", "σύγχρονης" αντίληψής του με διπλό στόχο. Αφ' ενός μεν να μην εκθέσουν τα μέλη του ΔΣ τις απόψεις τους σε ευρύτερο ακροατήριο και αφ' ετέρου να διευκολυνθεί το προεδρείο στην παραπλάνηση των συναδέλφων, με την αντιστροφή της πραγματικότητας και την απόκρυψη της μέχρι σήμερα συνεχιζόμενης, όχι λόγω άγνοιας, αρνητικής του στάσης».

«Το προεδρείο της ΕΣΕΕ - αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστές - είναι σταθερά στρατευμένο στην εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική, εξυπηρετεί με τον πιο δουλικό τρόπο τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και είναι απόλυτα πιστό στο δόγμα, "να μην ενοχλούμε και να μην αντιμιλάμε στους κρατούντες"», ενώ «έστησε την "ανοιχτή" συνεδρίαση» για να καλύψει τους νέους συμβιβασμούς που δρομολογεί σε όλα τα ζητήματα.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι τέτοιες πρακτικές αφανισμού της άλλης φωνής οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα «στον ευνουχισμό και την αδρανοποίησή του» και προτείνουν άμεσα νέα ανοιχτή συνεδρίαση του προεδρείου με τα ίδια θέματα και διευρυμένη συμμετοχή στην Κρήτη.

«Αδιαπραγμάτευτο» για τους βενζινοπώλες

«Το ωράριο των πρατηρίων είναι αδιαπραγμάτευτο» σημειώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), εκφράζοντας την αντίθεσή της σε «διαρροές» από κυβερνητικούς παράγοντες, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη «επανεξέταση» του ωραρίου λειτουργίας που διέπει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Την απόφαση επαναβεβαίωσε η προχτεσινή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας για άλλη μια φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου απαιτεί την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος ωραρίου με καμία παρέκκλιση.

Η «απελευθέρωση» του ωραρίου, σημειώνει η ΟΒΕ, εξυπηρετεί μόνο τους επίδοξους λαθρέμπορους και τα αντίστοιχα «κυκλώματα» και δεν έχει καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση των καταναλωτών ή τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των οικογενειακού τύπου πρατηρίων. Οσο κι αν επεκταθεί το ωράριο, τονίζει, ο τζίρος θα είναι ο ίδιος και απλώς η διάθεση των καυσίμων θα κοστίζει λειτουργικά πολύ περισσότερο απ' ό,τι τώρα, κόστος το οποίο θα μετακυλίεται στις τιμές των καυσίμων.

Η γενική συνέλευση της ΟΒΕ αποφάσισε ομόφωνα να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το ωράριο και να μη δεχτεί καμία διαπραγμάτευση για την κατάργησή του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα χέρια των εργαζομένων η απεργία στις 16 Ιούλη(2017-06-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απελευθέρωση του ωραρίου(2012-03-21 00:00:00.0)
Πιστοποίηση απ' τους «φορείς της οικονομίας»(2009-11-10 00:00:00.0)
Αλλαξε ο Μανωλιός...(2007-11-15 00:00:00.0)
Να μην περάσει η πολιτική για το ωράριο(2005-03-12 00:00:00.0)
Στη βάση η απόφαση για το πανελλαδικό κλείσιμο(1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ