Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Θετικές εκτιμήσεις για τις κατασκευές

Με ηπιότερους ρυθμούς, αλλά με υψηλότερους από τους αντίστοιχους της Δυτικής Ευρώπης, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ο κατασκευαστικός κλάδος και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εκτίμηση ανήκει στον Θ. Παλάσκα, διευθυντή Ερευνας του ΙΟΒΕ, ο οποίος, μιλώντας χτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το κλαμπ των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, υπογράμμισε πως «αντίθετα στις εκτιμήσεις που θέλουν τον κλάδο να εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αγορά των κατασκευαστικών έργων θα συνεχίσει να διευρύνεται και μετά τους Αγώνες, με ηπιότερους ωστόσο ρυθμούς ανάπτυξης».

Κατά τον Θ. Παλάσκα, οι θετικές εκτιμήσεις προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας σε έργα υποδομής (σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια). Σε συνδυασμό με νέα έργα που αναμένονται σε τομείς όπως της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την επέκταση των κατασκευαστικών σε νέους τομείς (real estate κ.α.) δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με μελέτη του Global Insight, η εγχώρια κατασκευαστική αγορά εκτιμάται ότι θα εμφανίσει άνοδο της τάξης του 5,9% ετησίως έως το 2012, έτος που θα οδηγήσει την αγορά σε ένα μέγεθος της τάξης των 37,4 δισ. δολαρίων από 21 δισ. δολάρια το 2002. Με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς της τάξης του 6,4%, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση του real estate και θα ανέλθει στα 12,8 εκατ. δολάρια το 2012, σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από το 2002 (6,9 δισ. δολάρια). Οι υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης αποδίδονται στα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια και στην παραδοσιακή έλξη των Ελλήνων προς επενδύσεις αγοράς ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ