Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πολιτική ενίσχυσης της ακρίβειας

Με ...χαρτογράφηση των κλάδων, λένε ότι θα αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις

Ομολογώντας ανέξοδα ότι «ακρίβεια υπάρχει», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε χτες ικανοποιημένος από τα επίπεδα, στα οποία διαμορφώθηκαν οι τιμές σε κρέατα και οπωροκηπευτικά στην περίοδο του Πάσχα, επικαλούμενος τη συγκυριακή μείωση τιμών σε ορισμένα οπωροκηπευτικά και τη διατήρηση της τιμής του αρνιού μέχρι τα 9 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο Αγορά. «Ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης λειτούργησε», υποστήριξε, αναφερόμενος στη μικρή πτώση των τιμών που παρατηρήθηκε στα αμνοερίφια τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, προκειμένου οι καταστηματάρχες να πουλήσουν τις αδιάθετες ποσότητες. Βεβαίως, ο υπουργός δεν είπε το παραμικρό για το γεγονός ότι όλες τις προηγούμενες μέρες οι τιμές είχαν κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, ούτε για το ότι στις περισσότερες συνοικίες οι τιμές όχι μόνο δεν «έσπασαν», αλλά ήταν ιδιαίτερα ακριβές.

Πάντως, όταν ο υφυπουργός μιλά για ενδιαφέρον της κυβέρνησης γύρω από το θέμα των τιμών, πρέπει να είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο πως ό,τι έχει υπόψη του δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με διαδικασίες και μέτρα που να αφορούν στον έλεγχο των τιμών. Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου κάνει λόγο για ...χαρτογράφηση κλάδων, για επανεκτίμηση του τρόπου που γίνονται οι τιμοληψίες που αναφέρονται στο περίφημο Παρατηρητήριο Τιμών και για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ειδικότερα για την επιτροπή, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν αποτελεσματική η λειτουργία της, εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει η νέα κυβέρνηση. Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπ. Ζησιμόπουλου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αισχροκέρδεια.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, έθεσε ο Γ. Παπαθανασίου το θέμα του παρεμπορίου. Κάνοντας αναφορές σε «κινέζικα κυκλώματα» και με κορόνες περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από το παράνομο εμπόριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης προτίμησε να αποσιωπήσει δύο σημαντικές παραμέτρους του προβλήματος: Πρώτον, ότι το γεγονός πως τα είδη που πωλούνται στο φτηνό υπαίθριο παζάρι έχουν ζήτηση λόγω της λιτότητας και της ακρίβειας που προκαλεί η ...«ελεύθερη αγορά», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Δεύτερον, ότι ο εχθρός των εισοδημάτων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και βιοτεχνών είναι κύρια η μετατόπιση όλο και μεγαλύτερου μέρους του τζίρου τους στα καθόλα νόμιμα ντόπια και ξένα πολυεθνικά συγκροτήματα και στις ανεξέλεγκτες νόμιμες εισαγωγές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ