Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η δροσιά τον έλιωσε!

Δε θα σας πω για την Κύπρο. Ούτε για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης. Ούτε για τους συμβασιούχους. Ούτε για τις Ολυμπιακές κακόγουστες γιορτές και τις «θεατρικές» ικεσίες πάνω στο γρασίδι στον θεό Απόλλωνα! Δε θα σας πω, δηλαδή, για τα τρέχοντα! Θα σας πω, όμως, για τα καταπληκτικά - και ευεργετικά - αποτελέσματα που μπορεί να έχουν δυο τριαντάφυλλα στην ψυχή του ανθρώπου. Μάλιστα, όχι τόσο τα ίδια τα τριαντάφυλλα, όσο, για την ακρίβεια, η δροσιά που κυλάει στα φύλλα τους. Αχ! αυτή η δροσιά!

Οποιος έβλεπε τον Μπάμπη, να με κρατάει αγκαζέ στην Πανεπιστημίου και να μου μιλάει με κινήσεις και πάθος, ενώ δίπλα μας οι απεργοί με τα πλακάτ τυλιγμένα γύριζαν με το τέλος της πορείας στα σπίτια τους, θα έλεγε πως μου μιλάει για το τελεσίγραφο του «σχεδίου Ανάν» (Τι Γενικός Γραμματέας και αυτός;). Αλλος πάλι θα έλεγε πως μου θυμίζει, μέρα που ήταν, ότι το 8% της ΓΣΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με τα 1.100 ευρώ του ΠΑΜΕ. Ενας τρίτος θα έλεγε πως μου εξηγούσε, γι' αυτό έδειχνε τόσο πάθος, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δε ζουν χωρίς συμβασιούχους (κάθε λογής συμβασιούχους) αφού αυτοί, και η απελπισία τους, είναι η δεξαμενή των ψήφων τους. Ομως, τίποτα απ' όλα αυτά δε συνέβαινε. Ο Μπάμπης μού μιλούσε για τον άνθρωπο! Γενικά και συγκεκριμένα!

Η εργατική πορεία, για όσους δεν ξέρουν, δεν είναι απλώς μία ...πορεία ανθρώπων! Ιδιαίτερα όταν αυτή η εργατική πορεία είναι μέρος της απεργίας. Τότε τα βήματα, τα πλακάτ, τα συνθήματα, και προπαντός οι άνθρωποι παίρνουν άλλη διάσταση. Γίνονται πιο αποφασιστικοί, πιο τρυφεροί. Επόμενο, λοιπόν, είναι και οι κουβέντες τους να είναι φορτισμένες. Ακόμα και όταν μιλάνε για «απλά» πράγματα. Οπως, για παράδειγμα, πώς μπορεί να περνάει ένας πολιτικός φυλακισμένος τις μέρες του σε μια φυλακή, που το πλάτος των τοίχων της ξεπερνάει τα 3,5 μέτρα! Και πώς μπορεί, εκεί μέσα, στο μπουντρούμι δηλαδή, να βρει ανακούφιση, χαρά, ομορφιά!

Αυτή η διήγηση, όπου και αν γίνεται, φυσικό είναι να έχει ενδιαφέρον. Οταν, όμως, αυτή η διήγηση γίνεται ανάμεσα σε εργατικά συνθήματα, μέσα σε θυμωμένες φωνές εργατών, σε ώρα απεργίας, τότε αποχτάει ιδιαίτερη σημασία. Γίνεται συναρπαστική. Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει, πως η στενή φυλακή με τους τεράστιους τοίχους του Μπάμπη, είναι η ίδια φυλακή που κρατάει τους εργαζόμενους άνεργους, νηστικούς, ανασφάλιστους. Οι διαφορές, αν υπάρχουν διαφορές, είναι στο ...προαύλιο! Στο μέγεθος του προαυλίου.

Γι' αυτό ο Μπάμπης δε μου είπε την ιστορία με τα τριαντάφυλλα για να με εντυπωσιάσει (Ο Μπάμπης είναι τόσο σεμνός άνθρωπος). Μου την είπε για να με παροτρύνει. Για να μου πει, και σας το μεταφέρω, πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εμείς (έτσι μου είπε, εμείς), πρέπει να ανακαλύπτουμε, να βλέπουμε τη δροσιά που κυλάει πάνω στα τριαντάφυλλα. Στα φύλλα των τριαντάφυλλων. Κόντρα σε όλη αυτή την ασχήμια που βιώνουμε, εμείς, πρέπει να παίρνουμε από κοντά τη δροσιά και κυλώντας μαζί της πάνω στα φύλλα της ανθρωπότητας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι άνθρωποι! Οπως γίνεται καλύτερο το χρώμα και η μυρουδιά του τριαντάφυλλου από τη δροσιά.

«Καλά, ρε, Μπάμπη», τόλμησα να του πω, «εμείς εδώ έξω, έστω και ψυχικά ράκη, μπορούμε να σταθούμε μπροστά σε μια τριανταφυλλιά και να κλάψουμε, στη φυλακή όμως πού να βρεθούνε τριαντάφυλλα;». Σιγά μην τον στρίμωξα! «Εγώ», μου λέει, «τα ζωγράφιζα! Οταν ήθελα να νιώσω όμορφα, σίγουρος για το δίκιο μου, τα ζωγράφιζα! Και όταν ήθελα να νιώσω πιο όμορφα ακόμα έβαζα και δροσιά πάνω στα φύλλα τους. Αχ! αυτή η δροσιά! Αυτή είναι που έχει αξία»!

Για να είμαι δίκαιος απέναντι στην ιστορία πρέπει να σας πω από πού πήρε την «ιδέα» ο Μπάμπης. Εκεί στη φυλακή τούς έπαιξαν ένα ντοκιμαντέρ για το βασιλιά και τους Αμερικάνους! Σε κάποια στιγμή, πάνω στην οθόνη, μέσα στη μαύρη προπαγάνδα, να μια τριανταφυλλιά! Και πάνω στα τριαντάφυλλα, να δυο ρυάκια, δυο τεράστια ποτάμια. Η δροσιά!... Αυτή η δροσιά τον έλιωσε!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κατερίνα με το πανέρι!(2007-07-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για άρθρο του Γ. Φαράκου(2001-08-17 00:00:00.0)
Οι πολιτικοί κρατούμενοι συνεχίζουν...(2001-01-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-07-16 00:00:00.0)
"...Είσαι ελεύθερος!"(1999-09-12 00:00:00.0)
010496R.136(1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ