Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο

Εχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ορισμένα κρίσιμα σημεία του θεσμικού πλαισίου, του σχετικού με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και των σχολών της:

Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση της 29ης/1/2004 του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη, ανάμεσα στα καθήκοντα του διδακτικού προσωπικού στις σχολές Δημοτικής Αστυνομίας είναι και «να εξασφαλίζει τάξη και πειθαρχία στο διδακτήριο, κατά την ώρα της διδασκαλίας και για κάθε παρεκτροπή να ενημερώνει τον Διευθυντή της Σχολής που προΐσταται της Εκπαίδευσης».

Στο «Εκπαιδευτικό Συμβούλιο» των σχολών συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - ο Υποδιοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων και ένας ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εκπαιδευόμενοι διαμένουν και σιτίζονται στις σχολές. «Οι έξοδοί τους καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Σχολής Αστυφυλάκων μετά από πρόταση του Διευθυντή της Σχολής Εκπαίδευσης που προΐσταται της εκπαίδευσης». Ο Διευθυντής μπορεί να επιβάλλει ως ποινή, στέρηση μιας έως και τριών ημερών εξόδου.

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο κύκλους. Καθένας με διάρκεια «τουλάχιστον τεσσάρων μηνών». Δηλαδή τουλάχιστον οκτώ μήνες στο σύνολο. Ομως, οι πληροφορίες που έρχονται από τις σχολές αναφέρουν ότι η εκπαίδευση των σημερινών δόκιμων θα λήξει στις 13/7. Θα μειωθεί δηλαδή χοντρικά στο πεντάμηνο (ξεκίνησε τέλη Φλεβάρη), προφανώς για να τους έχουν στο δρόμο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Κατά την εκπαίδευσή τους, «διδάσκονται ορισμένα από τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα προγράμματα των Δόκιμων Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ, που προσιδιάζουν στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας». Εξάλλου, προβλέπεται θα πραγματοποιούν «πρακτική εκπαίδευση σε Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής του Δήμου για τον οποίο προσελήφθησαν, μέχρι ένα μήνα». Εξάλλου, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας «μπορεί να μετεκπαιδεύεται και επιμορφώνεται, με αίτηση και δαπάνες του οικείου ΟΤΑ και σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού...».

«Αστυνομική πρακτική»

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και στο αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προβλέπεται ως μάθημα (και των δύο κύκλων εκπαίδευσης) η «Αστυνομική πρακτική - σύνταξη υπηρεσιακών εγγράφων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ο «Ρ», πίσω από το γενικόλογο αυτό τίτλο, στόχος του μαθήματος είναι «να μεταφέρει στους εκπαιδευόμενους όλη τη μέχρι τώρα καθιερωθείσα πρακτική σχετικά με τον τρόπο: α) Λειτουργίας των Υπηρεσιών κυρίως επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος. β) Χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων που απασχολούν τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ανάγονται στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Ειδικού Υπαλλήλου. γ) Εκτελέσεως των διαφόρων καθηκόντων που οι Κανονισμοί του Σώματος προβλέπουν για τον Δημοτικό Αστυνομικό και σύνταξης υπηρεσιακών εγγράφων».

Στη διδακτέα ύλη (τουλάχιστον του πρώτου τετραμήνου), περιλαμβάνονται:

«Αποστολή και διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας: Πώς ασκούνται οι αστυνομικές αρμοδιότητες. Σκοπός των εκδηλωνόμενων πράξεων κατ ενεργειών.

Η πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων συστήματα εκτέλεσης υπηρεσίας: Συστήματα εκτέλεσης υπηρεσίας. Αστυνομικοί σκοποί. Σκοποί τροχαίας κίνησης. Περίπολοι γενικά.

Αξιωματικός Υπηρεσίας - Καθήκοντα - Εγγραφές και λοιπές ενέργειες: Αρχείο υποθέσεων - συμβάντων. Καταχώρηση εγγράφων στο Βιβλίο Αδικημάτων - Συμβάντων κλπ. Το βιβλίο κρατουμένων (σ.σ:;!)

Πρακτική αντιμετώπιση θεμάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος: Προσαγωγές ατόμων σε αστυνομικό κατάστημα.

Σχέσεις Κράτους - Πολίτη. Συνδρομή σε αρχές και ιδιώτες: Προσκλήσεις πολιτών στο Αστυνομικό Κατάστημα. Συνδρομή σε αρχές και ιδιώτες. Συνδρομή σε δικαστικούς επιμελητές. Συνδρομή σε άλλες αρχές«».

Δίνονται, μάλιστα, οδηγίες στους εκπαιδευτές σχετικά με την πρακτική εκπαίδευση: «Οπου απαιτείται και είναι δυνατόν, να χρησιμοποιηθούν οπτικοακουστικά μέσα... με περιεχόμενο ενεργειών, πραγματικών ή εικονικών αστυνομικών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους». Επίσης «να γίνεται σύνταξη αναφορών για διάφορα συμβάντα κλπ. θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος». Αλλά και «συμπλήρωση Αστυνομικού σημειωματάριου (αδικήματα, συμβάντα κλπ.)».

Επομένως, είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός των σχολών αυτών - βασικά των κυβερνήσεων που τις ίδρυσαν και τις διατηρούν - για να βγάλουν χιλιάδες νέους αστυνομικούς υπαλλήλους, που θα γνωρίζουν - ακριβώς όπως και οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. - πώς να περιπολούν, να ελέγχουν, να συλλαμβάνουν, να χώνουν κόσμο σε κρατητήρια, να συνδράμουν άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ