Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη, στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση των καθεστώτων σε καπνό, βαμβάκι, λάδι
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην καταστροφική αναθεώρηση των καθεστώτων των τριών βασικών μεσογειακών προϊόντων, που γίνεται σε συνέχεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Πατάκης στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Γ. Πατάκης, στο χρόνο που του επιτράπηκε να μιλήσει, καυτηρίασε τόσο τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, που επεξεργάστηκε και στήριξε την πρόταση αυτή, που δίνει - όπως είπε χαρακτηριστικά - «τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά του Νότου και υποθηκεύει την ελληνική ύπαιθρο».
Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης τόνισε:
«Η εντολή που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόταση κανονισμού για τα μεσογειακά προϊόντα, παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης και εξωραϊσμού της κατάστασης, είναι κατηγορηματική και στυγνή: Εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας, συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας. Ωμά και χωρίς περιστροφές, τρία βασικά μεσογειακά προϊόντα στραγγαλίζονται από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, επιταχύνοντας το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς του Νότου, αποδιαρθρώνοντας οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο.
Δυστυχώς, και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις κάποιες βελτιώσεις στο γράμμα, συντάχθηκε εξ ολοκλήρου με το πνεύμα της πρότασης της Επιτροπής, η οποία δε θα έπρεπε να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επρεπε και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, επειδή είναι πολύ χειρότερη από την υπάρχουσα κατάσταση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανοποιητική για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Η σταδιακή αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και η μετατροπή τους σε κοινωνικά επιδόματα ελεημοσύνης υποτάσσει πλήρως τους μικρομεσαίους αγρότες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών της επισιτιστικής βιομηχανίας, που θα αξιοποιούν και τις συμφωνίες του ΠΟΕ για να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα.
Επιπλέον, με διάφορα οικολογικά προσχήματα που αναφέρονται στο κεφάλαιο της πολλαπλής συμμόρφωσης θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και χρηματικών προστίμων μέχρι και το 100% του ποσοστού των επιδοτήσεων που θα παραμείνουν συνδεδεμένες με την παραγωγή.
Αυτό που διαφαίνεται καθαρά είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα σαν αποζημιώσεις για την κατάργηση βασικών καλλιεργειών, όπως ο καπνός, το βαμβάκι και το λάδι. Ενα σημαντικό ποσοστό των επιδοτήσεων θα μεταφερθεί στο δεύτερο πυλώνα, με βασικούς αποδέκτες το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, στο οποίο οι μικρομεσαίοι αγρότες θα κάνουν ημερομίσθια σαν υπηρετικό προσωπικό.
Ολα αυτά αφορούν προϊόντα στα περισσότερα από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι άκρως ελλειμματική και κάνει αθρόες εισαγωγές. Ολα αυτά γίνονται χωρίς κανένα κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κριτήριο, αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχουν όχι μόνο για την αγροτική, αλλά και τη συνδεδεμένη με αυτή οικονομία σε περιοχές με οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Επαίρονται οι εμπνευστές αυτής της αναθεώρησης και οι υποστηρικτές της για τις, δήθεν, νέες προοπτικές που ανοίγονται στον αγρότη με την κατάργηση των επιδοτήσεων. Τον καλούν να μετατραπεί σε επιχειρηματία και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αγοράς (!!!). Να επιδιώξει αξιοπρεπές εισόδημα στην "Αγρια Δύση" των συμφωνιών του ΠΟΕ, των ασφυκτικών πιέσεων των ΗΠΑ για μείωση των δασμών και επιδοτήσεων. Τον στέλνουν "ξυπόλυτο στα αγκάθια" να κάνει "μπίζνες" προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι από τη γεωργία για αλλότριες πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και να επιταχύνουν τη συγκέντρωση γης σε λίγους μεγαλοαγρότες.
Για μας αυτές οι προτάσεις δεν επιδέχονται τροποποιήσεων και εξωραϊσμών. Ζητάμε να καταψηφιστούν και να αποσυρθούν. Για μας δεν τίθεται θέμα μερικής, μερικότερης ή ολικής αποσύνδεσης, συγκριτικού ή υπερθετικού βαθμού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς του Νότου. Γι' αυτό και αν δεν αποσυρθούν, θα συναντήσουν τη μαχητική αντίσταση του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να ανατραπεί η υλοποίησή τους στην πράξη».