Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Μια χαρά κι αγαπημένοι κεφάλαιο και εργάτες!

Οι εκπρόσωποι του «κοινωνικοεταιρισμού» διακήρυξαν - για μια ακόμα φορά - την κατάργηση των ταξικών αντιθέσεων!

Σε βήμα συναίνεσης, «κοινωνικής ειρήνης», σε άμβωνα προπαγάνδας για τους δήθεν κοινούς στόχους και τα κοινά συμφέροντα όλων των τάξεων και στρωμάτων, της ελληνικής κοινωνίας, μετατράπηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Τον τόνο έδωσε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου για να πάρει τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και απ' αυτόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.

Μια εκκωφαντική ομοφωνία, που καταργούσε κάθε ταξική αντίθεση, κάθε σύγκρουση συμφερόντων και που, πίσω απ' αυτή, έγινε συντονισμένη προσπάθεια να αποκρυβεί αυτό που με παρρησία τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο αντεργατικός χαρακτήρας των πολιτικών που εφαρμόζονται. Και ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, καταδικάζει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια και στην ανεργία, ενώ στην αντίπερα όχθη οι λίγοι τρίβουν τα χέρια τους. Το «διάλογο», τη «σύνθεση» και τη «συναίνεση σε κοινούς στόχους» διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής, προτρέποντας τη ΓΣΕΕ να συνάψει με την κυβερνητική εξουσία ένα «Δεσμευτικό Συμβόλαιο Εμπιστοσύνης» που θα εξασφαλίσει συντονισμένη δράση.

Πρώτος και βασικός στόχος, η αύξηση του εθνικού προϊόντος, από την οποία - όπως ισχυρίστηκε - εξαρτάται και η αύξηση της απασχόλησης. Ενας στόχος όμως που αν και επιτεύχθηκε, εν χορδαίς και οργάνω όλη την προηγούμενη δεκαετία, εντούτοις η κατάσταση της εργατικής τάξης χειροτέρευσε.

Επιχειρώντας να κρύψει την ουσία και τις πραγματικές στοχεύσεις του προγράμματος της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε κλίμα προεκλογικής συγκέντρωσης, κάλεσε τους συνέδρους «να παραμερίσουμε τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν. Να επικεντρωθούμε στα πολλά και τα μεγάλα που μας ενώνουν».


Για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, για νέες τομές, έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου και διατύπωσε την ελπίδα για επανάκαμψη στην κυβερνητική εξουσία. Εκθείασε το επίτευγμα της ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα και την «ισχυρή Ελλάδα» που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Κατά τ' άλλα επανέλαβε το γνωστό προεκλογικό και αντεργατικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, την πλήρη απασχόληση με απασχολήσιμους, τη διά βίου εκπαίδευση που θα εξυπηρετεί την οικονομία των καπιταλιστικών κερδών.

Σε ένα σύντομο ευχολόγιο για τα προβλήματα των εργαζομένων περιορίστηκε στην ομιλία του ο Χ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος διατύπωσε και την άποψη ότι «η δημοκρατία στη χώρα λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλά»! Προφανώς, δεν είχε στο μυαλό του τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά στους τόπους δουλιάς.

Δήλωσε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί όπως είπε δε «θέλουμε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων να υπάρχει ένταση και αντιπαράθεση». Πάντα για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υπάρχει κάποιος «εθνικός» λόγος για να θυσιαστούν τα εργατικά συμφέροντα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ο οποίος καθόρισε ως κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου τη «διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Μια «άλλου τύπου ανάπτυξη» πρότεινε για τα προβλήματα των εργαζομένων ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Ωραία λόγια για μια «ανθρώπινη κοινωνία», χωρίς όμως να πει στους συνέδρους ενάντια σε ποιους, σε ποια συμφέροντα πρέπει να παλέψουν γι' αυτή την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο κεφάλαιο, ούτε λέξη για την εργοδοσία, τη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ