Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
94η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός

Συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 το πρωί στο χώρο της θυσίας διοργανώνουν οι τρεις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ

Με αγωνιστική συγκέντρωση την Κυριακή, 21 Μάρτη, στις 11 το μεσημέρι στο Κιλελέρ θα τιμήσουν οι τρεις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, την 94η επέτειο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων. Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι πρόεδροι των τριών Ομοσπονδιών - οι Γ. Πατάκης, Β. Μπούτας και Σπ. Τσιοτινός - επισήμαναν πως τα μηνύματα της εξέγερσης του Κιλελέρ είναι επίκαιρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς πριν από 94 χρόνια οι κολίγοι της Θεσσαλίας ξεσηκώθηκαν ενάντια στους τσιφλικάδες για να πάρουν ένα κομμάτι γης και σήμερα τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι μεγαλοτσιφλικάδες προσπαθούν να το πάρουν πίσω. Και υπογράμμισαν πως οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν ό,τι διεκδικούσαν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή, μια πολιτική που θα λύνει τα προβλήματά τους και δε θα υπακούει στα πρόστιμα, στις χαμηλές τιμές και στο μεγάλο κόστος παραγωγής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στον γιορτασμό του Κιλελέρ, στην οποία τονίζουν: «Ο γιορτασμός φέτος του Κιλελέρ γίνεται λίγο μετά τις εθνικές εκλογές και λίγο πριν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την επικύρωση της αντιαγροτικής ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ καθώς και των ευρωεκλογών. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν νέες συνθήκες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά και νέες δυνατότητες για ενίσχυση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων για μια άλλη πορεία της χώρας μας και στον αγροτικό τομέα.

Πορεία που θα έχει στόχο την ανατροπή της πολιτικής υποταγής στα συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ που οδηγεί σταθερά στη μαζική χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Οδηγεί στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες νεοτσιφλικάδες και επιχειρηματίες που μεγαλώνουν τα χωράφια τους αγοράζοντας όσο-όσο το βιος των κατεστραμμένων μικρομεσαίων αγροτών».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή τους οι τρεις Ομοσπονδίες επισημαίνουν: «Τότε στις 6 Μάρτη 1910 οι κολίγοι της Θεσσαλίας ξεσηκώθηκαν ενάντια στους τσιφλικάδες και στο κράτος τους για να πάρουν ένα κομμάτι γης. Τώρα οι Ευρωπαίοι κεφαλαιοκράτες μαζί με τα ελληνικά κόμματα και τις κυβερνήσεις που "πίνουν νερό" στο όνομα της ΕΕ, κάνουν το ίδιο οδηγώντας πάλι τους φτωχομεσαίους αγρότες στη θέση του τότε κολίγου και τους μεγαλοαγρότες στη θέση του νεοτσιφλικά.

Οπως και τότε έτσι και τώρα τα κόμματα των μεγαλοαγροτών και των κεφαλαιοκρατών μαζί με το κράτος τους χτυπάνε αλύπητα τους εξεγερμένους αγρότες όπως έγινε με τη δολοφονία κολίγων στο Κιλελέρ - όπως έγινε αυτές τις μέρες στο Αίγιο που άνοιξαν τα κεφάλια των αγροτών - όπως έγινε τα τελευταία χρόνια στα οδοστρώματα των εθνικών οδών με τα ΜΑΤ - τις δολιοφθορές - τα Αγροτοδικεία κ.λ.π.

Η νέα κυβέρνηση που δημαγώγησε πάνω στο μεγάλο αγροτικό πρόβλημα, διαθέτει σαφές αγροτικό πρόγραμμα, όπου σημαία του είναι η πίστη και πλήρης εφαρμογή των Κοινών Αγροτικών πολιτικών της ΕΕ για όλα τα αγροτικά μας προϊόντα. Είτε με την παρουσία του κ. Καραμανλή είτε χωρίς αυτή, αυτές οι πολιτικές έχουν συγκεκριμένη στρατηγική που έως το 2013 θα πρέπει να εφαρμοστεί στις χώρες - μέλη.

Θα πρέπει να γίνουν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις που σημαίνει να μείνουν στην ύπαιθρο μόνο το 5-6% της αγροτιάς και στη συνέχεια να μειωθούν ακόμη παραπέρα. Ολοι οι άλλοι θα ξεκληριστούν είτε με την αποδέσμευση επιδότησης και παραγωγής - είτε με τις ποσοστώσεις - είτε με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων είτε με την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια κ.λ.π.».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζουν: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η σύγκρουση και η ανατροπή αυτών των πολιτικών. Η χώρα μας μπορεί να γίνει παράδεισος στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο να ζήσει πλουσιοπάροχα τους υπάρχοντες αγρότες αλλά πάνω σ' αυτή την αγροτική οικονομία ν' αναπτύξει μια μεγάλη και σύγχρονη βιομηχανία επεξεργασίας και βιομηχανοποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας που ανήκουν στην ΠΑΣΥ έχουν καταθέσει μέσα στους αγώνες πολλές φορές ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς μια ανεξάρτητη κατεύθυνση που θα καθορίζεται από τις δυνατότητες της χώρας μας, τις ανάγκες του πληθυσμού και το συμφέρον των αγροτών. Μέσα από ένα άλλο παραγωγικό συνεταιρισμό, ενταγμένο σε ένα συνολικό αντιμονοπωλιακό σχεδιασμό ανάπτυξης μπορεί να γίνει το εργαλείο άνθησης στην ύπαιθρο.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας που ανήκουν στην ΠΑΣΥ καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος μαζικά στον γιορτασμό του Κιλελέρ. Ολοι, την Κυριακή 21 Μάρτη, στις 11 το πρωί στο χώρο θυσίας του Κιλελέρ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παλεύουμε για να κρατήσουμε τη γη μας»!(2009-03-17 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για το Κιλελέρ(2009-03-11 00:00:00.0)
Αγωνιστικό Κιλελέρ(2002-03-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στο «πνεύμα» του Κιλελέρ!(2002-03-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικός "σταθμός" της αγροτιάς το Κιλελέρ(1999-03-19 00:00:00.0)
Στις 21 Μάρτη οι αγρότες τιμούν την εξέγερση του Κιλελέρ(1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ