Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μέτωπο ενάντια στον έλεγχο των τιμών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των εργοδοτών και το ΙΝΚΑ ορκίστηκαν κατά των ελέγχων των τιμών

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεμπερδεύει ακόμα και με την ιδέα του με οποιοδήποτε τρόπο ουσιαστικού ελέγχου διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά και της ασυδοσίας που συνεπάγεται η «ελεύθερη αγορά» σε βάρος των καταναλωτών, μετέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας στην ετήσια πλέον φιέστα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 του Μάρτη. Ο υφυπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση σε ζητήματα «προστασίας του καταναλωτή», δεν άφησε περιθώριο για παρερμηνείες. Αναφέρθηκε στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού» και σημείωσε πως «στο πλαίσιο της πραγματικότητας που εισάγει το δίκαιο της ΕΕ η "αστυνομική παρέμβαση" μέσω της αγορανομικής νομοθεσίας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό». Μάλιστα, άσκησε και κριτική στις ...«παρεμβάσεις» της προηγούμενης κυβέρνησης και στις πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις, που κι αυτές, ως γνωστόν, σε κάθε περίπτωση δεν είχαν στόχο να αγγίξουν την ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών και την ακρίβεια. Ο Γ. Παπαθανασίου εξήγγειλε διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο, όπως είπε, τη «γρήγορη προσαρμογή στη νέα εποχή, στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Την προσδοκία των εμποροβιομηχάνων ότι η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει, στην πεπατημένη άλλωστε και της προηγούμενης, για την «ενίσχυση του ανταγωνισμού» εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε χτες τις αξιώσεις του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, παραπέρα ενίσχυση του λεγόμενου ανταγωνισμού και απελευθέρωση των αγορών με «γενναία πολιτική αποκρατικοποιήσεων», σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα. Ζήτησε, ακόμα, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων «ώστε να εισαχθεί το στοιχείο του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών», μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων «με συντελεστές ανταγωνιστικούς».

Τις πάγιες αξιώσεις του μεγάλου λιανεμπορικού κεφαλαίου επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Αντ. Μακρής, με έμφαση στο ότι «το λιανεμπόριο δεν επιθυμεί παρεμβάσεις και κανόνες», αλλά απαιτεί «ελεύθερη αγορά». Ως ανοιχτά θέματα επανέλαβε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, την «ολοκλήρωση» του ασφαλιστικού, τις εργασιακές σχέσεις.

Για «καμπάνια αποπροσανατολισμού» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις δίχως τέλος ανατιμήσεις και την αβάσταχτη ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ετσι, έδωσε έμφαση στην «απαξίωση της μάρκας και της ποιότητας» που «θα αποβεί σε βάρος του καταναλωτή», «φωτογραφίζοντας» πολυεθνικά μεγαθήρια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι την τακτική αυτή υιοθέτησαν εδώ και πολλά χρόνια τα «ελληνικά» σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος αναφερόμενος στο χορό των ανατιμήσεων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ισχυρίστηκε ότι αυτές είναι «φυσιολογικές». Στο ενδεχόμενο νέου κύκλου «συμφωνιών κυρίων» ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ έκανε σαφές ότι τα κέρδη τους είναι αδιαπραγμάτευτα, λέγοντας «στηρίζουμε την προσπάθεια κάθε κυβέρνησης στα πλαίσια του εφικτού».

Το ΙΝΚΑ

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τα... ιδεώδη της «ελεύθερης αγοράς» εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χ. Κουρής, ο οποίος έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια της οργάνωσής του στη νέα κυβέρνηση, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τον έλεγχο των τιμών. «Η αστυνόμευση των τιμών», όπως είπε, δεν είναι «αποτελεσματικό μέτρο» και δήλωσε την... πεποίθησή του ότι ο «ανταγωνισμός» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη λειτουργία της αγοράς. Μεταξύ άλλων ο Χ. Κουρής μίλησε για «πλιάτσικο», που εδώ και μήνες έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας λόγο για καταγγελίες από ξένους τουρίστες ότι μια σειρά από ξενοδοχεία δε δέχονται ακυρώσεις κρατήσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπ. Ζησιμόπουλο συναντήθηκαν χτες ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Γ. Σαλαγκούδης αντίστοιχα. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι επρόκειτο για μια πρώτη ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τη δραστηριότητα της επιτροπής. Επιπλέον, συμπλήρωσε, σηματοδοτεί την προτεραιότητα και το βάρος που δίνει η νέα κυβέρνηση στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών». Συνεπής ουσιαστικά στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει και η οποία ταυτίζεται με την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και του σεβασμού στις αρχές της «ελεύθερης αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ