Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ για πρόεδρος...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, θα έχουν ως κοινό υποψήφιο - όπως κατέληξαν τελικά - δύο εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Χριστιανοδημοκρατικό CDU και το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών.

Η υποψηφιότητα του Κέλερ στηριζόμενη από τα δύο κόμματα, αυξάνει τις πιθανότητες του να είναι ο ένατος πρόεδρος της Γερμανίας, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς τα δύο κόμματα ελέγχουν το ειδικό Σώμα, που αποτελείται από βουλευτές της ομοσπονδιακής Βουλής και εκπροσώπους των 16 κρατιδίων και το οποίο θα εκλέξει το νέο πρόεδρο στις 23 Μαΐου.

Ο Κέλερ υπήρξε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, τη δεκαετία του 1990 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από το 1998, ενώ το 2000 εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η εκλογή του δεν αναμένεται να έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία της κυβέρνησης του «κοκκινοπράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού. Εντούτοις, θα αποτελέσει, όμως, ένα ακόμη έστω και συμβολικό πλήγμα για το SPD του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενόψει των 13 τοπικών εκλογών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν φέτος στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ