Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πυρκαγιά σε ιστορικό μοναστήρι

Η Μονή Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος
Η Μονή Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος
Σημαντικές φαίνεται πως είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (3/3) στην ιερά μονή Χιλανδαρίου, ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες, μετά από την κινητοποίηση δεκάδων πυροσβεστών και τη βοήθεια των μοναχών.

Πάντως, ο οριστικός απολογισμός της ζημιάς θα γίνει από κλιμάκιο ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα επισκεπτόταν χτες το μοναστήρι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, διασώθηκαν εκατοντάδες πολύτιμα κειμήλια, αφού πρόλαβαν και τα απομάκρυναν οι μοναχοί. Ωστόσο, κάηκαν το Αρχονταρίκι, αρκετά κελιά, τουλάχιστον δυο εκκλησάκια με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, μια συλλογή έργων λαϊκής τέχνης και άλλα κτίσματα. Ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Ορους δήλωσε στο ΑΠΕ πως «πρόκειται για καταστροφή».

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου, Στ. Αμπαρά, η φωτιά ξεκίνησε στο χώρο του ηγουμενείου από ηλεκτρική θερμάστρα και από εκεί επεκτάθηκε στη δυτική πτέρυγα της μονής, η οποία αποτελείται από το Αρχονταρίκι, κελιά μοναχών και βοηθητικούς χώρους. Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι πολύ δύσκολη, λόγω του δύσβατου εδάφους και έτσι οι πρώτες δυνάμεις πυρόσβεσης μπόρεσαν να φτάσουν μόνο με το πρώτο φως της ημέρας, από την Ιερισσό και την Αρναία, ενώ ακολούθησαν αργότερα ενισχύσεις από τον Πολύγυρο και τη Θεσσαλονίκη.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1188 και σήμερα κατοικείται από είκοσι πέντε Σέρβους μοναχούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org