Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εκεί που τους χρωστάγανε...

Καλαμάτα: Από πρόσφατο συλλαλητήριο για την επιδότηση στο λάδι
Καλαμάτα: Από πρόσφατο συλλαλητήριο για την επιδότηση στο λάδι
Εκεί που τους χρωστάγανε, τους πήραν και το ...λάδι. Παραλλάξαμε λίγο μια γνωστή λαϊκή ρήση, για να τονίζουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος πολλών δεκάδων χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, με ευθύνη πάντα της κυβέρνησης. Στην προκειμένη περίπτωση, το πράγμα αποκτά ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις, γιατί υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ έσφαξαν στο γόνατο τις επιδοτούμενες ποσότητες σε περισσότερους από 100.000 ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να βγουν τα νούμερα... Δηλαδή, οι 458.000 τόνοι που δηλώθηκαν στην ΕΕ ως επιλέξιμη ποσότητα, τον Σεπτέμβρη του 2003. Ομως οι επιδοτούμενες ποσότητες που δηλώθηκαν μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, φτάνουν συνολικά τους 605.000 τόνους.

Το πράγμα έχει αποκτήσει πλέον εξοργιστικές διαστάσεις, για τους παθόντες και τους γνωρίζοντες. Για να υλοποιηθούν τα σχετικά κυβερνητικά σχέδια, συνεχίζεται μια θλιβερή πολιτική υποκρισίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Και σε όσους διεκδικούν το δίκιο τους αγωνιστικά, ασκείται αστυνομική βία και κρατική τρομοκρατία, με κλασικό παράδειγμα τους ελαιοπαραγωγούς του Αιγίου. Τη βδομάδα που πέρασε, οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου γνώρισαν μια πρωτόγνωρη αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στις περιοχές που έγιναν συλλαλητήρια ελαιοπαραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έσπευδε την παραμονή να βγάλει ανακοινώσεις κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 18/2, παραμονή του συλλαλητηρίου των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Αναφερόταν σε αυτή την ανακοίνωση πως δικαιώθηκαν 2.500 ελαιοπαραγωγοί, ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι «κομμένοι» ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου είναι 5.500 περίπου.

Ελαιοπαραγωγοί Αιγίου: Κινητοποιήσεις 2004. Μπλόκο αγροτών

ICON

Ελαιοπαραγωγοί Αιγίου: Κινητοποιήσεις 2004. Μπλόκο αγροτών
Από την άλλη, «παίζεται» το παραπλανητικό χαρτί της δικαίωσης των ενστάσεων. Πάντως, το σίγουρο είναι πως ελάχιστες ενστάσεις θα έχουν εξεταστεί και... δικαιωθεί πριν τις εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι χιλιάδες τίμιοι ελαιοπαραγωγοί που εξαναγκάστηκαν να κάνουν ενστάσεις, να δικαιωθούν μετά από ένα - δύο χρόνια κι ενδεχομένως να τρέχουν και στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους. Αλλωστε, αυτό έγινε και με τα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση το 2001. Μέχρι τώρα, όπως λέγεται, έχουν κατατεθεί γύρω στις 70.000 ενστάσεις και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 100.000!

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους και να παλέψουν, για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που γεννά προβλήματα και αδιέξοδα σαν κι αυτό. Ηδη μέχρι τώρα έγιναν πάμπολλα συλλαλητήρια για το πρόβλημα αυτό από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, μαζικά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωση. Κι ενόψει εκλογών να πέσει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης, για ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά και στην πολιτική της ΝΔ, που αρκείται σε αντιπολίτευση δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων, ενώ δεν αποκλείεται, αν ήταν κυβέρνηση, να έκανε ακριβώς τα ίδια!


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ