Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αμφισβήτηση για το αξιόμαχο των πυρηνικών όπλων

Την περασμένη χρονιά, ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, γνωστός πρώην «αντιφρονούντας» και σήμερα υποστηρικτής της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού, είχε παρομοιάσει την καπιταλιστική Ρωσία του Β. Πούτιν σαν «λαγό με κέρατα». Ο χαρακτηρισμός οφειλόταν στις συνεχείς υποχωρήσεις της ρωσικής ηγεσίας στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά την ίδια ώρα στη διατήρηση του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου που «κληρονόμησε» η σημερινή Ρωσία από την ΕΣΣΔ. Φαίνεται πως αυτό το «δεύτερο σκέλος» αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αν όχι να παραπαίει.

Η πρώτη αποτυχία

Για τις 17 Φλεβάρη και ώρα 10 το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου τύπου RCM-5 από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ», που ανήκει στο ρωσικό στόλο της Βόρειας Θάλασσας και με στόχο το πεδίο βολής στην περιοχή της Καμτσάτκας. Η σημασία που έδινε η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη σημερινή άσκηση φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν παρακολουθούσε την εκτόξευση από τη γέφυρα του υποβρυχίου «Αρχάνγκελσκ». Οπως όμως προκύπτει από πολλά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου η εκτόξευση, τόσο του κανονικού όσο και του εφεδρικού πυραύλου, δεν έγινε για άγνωστους λόγους. Επίσημα οι ρωσικές αρχές δεν έδιναν αρχικά κάποια εξήγηση και ο ρωσικός Τύπος προέβαλλε διάφορα σενάρια, όπως ότι οι πύραυλοι ήταν κακοσυντηρημένοι, ή ότι υπήρξε πάλι πρόβλημα με τα καύσιμα (όπως στην περίπτωση της τραγωδίας του υποβρυχίου «Κουρσκ»), ή ακόμη ότι η εκτόξευση εμποδίστηκε με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου από ξένο δορυφόρο!

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρντ Μπάλτιν, πρώην διοικητής του Βόρειου στόλου της Ρωσίας στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»: «Από αυτά που γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς θύματα και καταστροφές. Αυτό ήδη είναι καλό, αλλά το γεγονός παραμένει έκτακτο. Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν μπόρεσαν να δείξουν στον πιθανό επιτιθέμενο πως βρίσκονται σε πλήρη κι αξιόμαχη ετοιμότητα».

Και τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια;

Από τη μεριά τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια κυλούν πετυχημένα, αφού σε αυτά υλοποιείται κανονικά η κινητοποίηση πολλών χιλιάδων ανδρών που θα αναλάβουν τον έλεγχο όλων των ατομικών σταθμών της Ρωσίας, καθώς και όλων των φυλακών της χώρας, με στόχο την απόκρουση «τρομοκρατικής επίθεσης», που σύμφωνα με το σενάριο θα προέλθει από τα βόρεια της χώρας. Σ' ό,τι αφορά τις δύο πρώτες αποτυχημένες εκτοξεύσεις, σημείωναν ότι το μεσημέρι της 18ης Φλεβάρη, θα γινόταν και δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης, χωρίς όμως την παρουσία του Β. Πούτιν. Ετσι, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά στον πολιτικό απόηχο του γεγονότος, δηλαδή μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης ενσωματωμένης στην προεκλογική εκστρατεία του Β. Πούτιν για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη, δεν είχε επιτευχθεί το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ομως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, σημειώθηκε και νέα αποτυχία στην προσπάθεια εκτόξευσης του διηπειρωτικού πυραύλου από το υποβρύχιο «Καρέλια». Αυτή τη φορά ο πύραυλος τύπου «Σινέβα» εκτοξεύτηκε κανονικά από το υποβρύχιο, αλλά 98 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του άρχισε να αποκλίνει από το στόχο του με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αυτόματης καταστροφής του στον αέρα.

Το απόγευμα της 18ης Φλεβάρη οι αρχές, μάλλον σε μια απεγνωσμένη τους προσπάθεια να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις από τις εξελίξεις, δήλωναν πως για την τρίτη προσπάθεια θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει το γεγονός της απόκλισης του πυραύλου από το στόχο, ενώ για τις πρώτες δύο περιπτώσεις της εκτόξευσης του διηπειρωτικού από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ» δηλώνουν πως η άσκηση προέβλεπε μόνο την «ηλεκτρονική εκτόξευση», δηλαδή χωρίς την πραγματική εκτόξευση των πυραύλων από το υποβρύχιο.

Οι εξηγήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά αντιμετωπίζονται από το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ, που ευθέως πλέον αμφισβητεί το αξιόμαχο των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ