...από την κυβερνητική αδιαφορία για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων
Ενα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα 21 μαθητές, τι μέτρα έχουν ληφθεί για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες στους δρόμους; Κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει από την Πολιτεία, απαντούν τα μέλη του Συνδικάτου Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «ΕΡΜΗΣ».
Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του συνδικάτου, Μιχ. Παπαδόπουλος, το υπουργείο Μεταφορών ρίχνει την ευθύνη για τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου στις Νομαρχίες «κι έτσι δε γίνεται τίποτα ή μάλλον γίνεται ό,τι γίνεται πάντα σ' αυτή τη χώρα, μεταφορά της ευθύνης και κανένας στο τέλος δεν είναι υπεύθυνος». Τα τοπικά γραφεία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζουν να υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν προσωπικό, ενώ το μοναδικό κλιμάκιο που δημιουργήθηκε από την Τροχαία Θεσσαλονίκης μετά από τις πιέσεις του συνδικάτου, μπορεί να διενεργεί συστηματικούς ελέγχους στα μεγάλα οχήματα, τα λεωφορεία και τα φορτηγά.
Οσον αφορά την οδική ασφάλεια, όπως διαπιστώνεται σε κάθε έλεγχο που γίνεται, καταστρατηγούνται τα ωράρια, καθώς οι οδηγοί υποχρεώνονται να βρίσκονται στο τιμόνι 12 μέχρι και 20 ώρες, υπέρβαρα φορτηγά με φθαρμένα λάστιχα δημιουργούν μεγάλους κινδύνους τόσο για τη ζωή των οδηγών φορτηγών όσο και των οδηγών των άλλων αυτοκινήτων. Με την κατάργηση του βιβλίου δρομολογίων οι εργοδότες δηλώνοντας ότι δεν προσλαμβάνουν οδηγούς, αλλά υπαλλήλους έχουν το ελεύθερο να τους κρατούν στο τιμόνι 12 και 16 ώρες, χωρίς να θεωρείται ότι παρανομούν. «Πριν 10 μήνες καταγγείλαμε στην Εισαγγελία, 24 εταιρίες που παρανομούν βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών, αλλά και των πολιτών. Δυστυχώς δεν είδαμε να αλλάζει τίποτα... Απειλούμαστε από την εργοδοσία προκειμένου να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε», επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος.
Ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος χαρακτήρισε δολοφονία την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο των μεταφορών. «Δολοφονία, εξήγησε, ψυχική και σωματική του οδηγού, δολοφονία των δικαιωμάτων στην εργασία, αλλά και δολοφονία στους δρόμους ανύποπτων πολιτών. Το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί με υπουργικές αποφάσεις, συνέχισε, στην πραγματικότητα, αντί να θωρακίζει με αρμοδιότητες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους αποστερεί από αρμοδιότητες κι αφήνει ελεύθερα την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Το πώς, το έχουν δείξει τα αγωνιστικά σωματεία. Πίεση, έλεγχος, αγώνες στο δρόμο», κατέληξε ο Σ. Ζαργιανόπουλος.