Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κίνησης
Η αντιπροσωπεία, που συναντήθηκε με τον Κ. Στεφανόπουλο, αποτελούνταν από τους; υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας του ΚΚΕ, Κώστα Καζάκο και Χάρη Παπαμάργαρη, τον Χρήστο Σουλελέ, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ από την ΠΑΣΚΕ, τον Δημήτρη Σουλιώτη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ, τον Ηλία Νικολόπουλο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ και τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Δικαίου και μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Την επιστολή διαμαρτυρίας συνυπογράφουν επίσης οι: Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, καθηγητής πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης ε.τ. και Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής - που καθρεφτίζει και το πνεύμα της συζήτησης που έκανε για αρκετή ώρα η αντιπροσωπεία με τον Κ. Στεφανόπουλο σε θερμό κλίμα - έχει ως εξής:
«Με την επιστολή αυτή απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία και την αποδοκιμασία μας για την αντιδημοκρατική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι με συστηματικό τρόπο και κατ' επιλογή αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως από τα ηλεκτρονικά, εκείνες οι φωνές και απόψεις που θεωρούνται ενοχλητικές ή, απλά, δεν αξιολογούνται ως εμπορικές.
Είναι φανερό, επίσης, ότι ακόμη και η ισχύουσα νομοθεσία παραβιάζεται ανοιχτά, χωρίς να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα εκείνα που θα εξασφάλιζαν τουλάχιστον την εφαρμογή του νόμου.
Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με την ιδιόμορφη έννοια της "αναλογικής ισότητας", η οποία προσδιορίζεται με βάση προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και με την οποία γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η ανισότιμη μεταχείριση. Σε αυτήν ήρθε να προστεθεί ο χαρακτηρισμός της πολιτικής πολυφωνίας ως "αόριστης νομικής έννοιας", προκειμένου έτσι να νομιμοποιηθούν οι όποιες αυθαιρεσίες. Επιπλέον, η πρόσφατη υπουργική απόφαση ενίσχυσε ακόμη παραπέρα την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Θεωρούμε ότι η ανισότιμη αυτή μεταχείριση και κάθε είδους συναφείς αποκλεισμοί πλήττουν θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει τη φαλκίδευση του δικαιώματός του στην ουσιαστική και πραγματικά πολύπλευρη ενημέρωση.
Θεωρούμε ότι, έστω και τελευταία στιγμή, μπορεί να βελτιωθεί το εν λόγω κλίμα με τη διεξαγωγή ουσιαστικών πολιτικών τηλεοπτικών συζητήσεων. Ζητάμε την ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών στις σχετικές συζητήσεις».