Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προαναγγέλλει μεγαλύτερη «απόκλιση» για την Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για την «επιλεξιμότητα» των ευρωπαϊκών περιφερειών που θα χρηματοδοτηθούν από το «τέταρτο πακέτο» (2007-2013) και ήδη, με βάση τα στοιχεία του 2001, τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, η Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Αττική και η Δυτική Μακεδονία μένουν «εκτός» και η χρηματοδότηση θα μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της επταετίας.

Στον οριστικό κατάλογο που θα εγκριθεί το 2005 «κινδυνεύει» επίσης η Κεντρική Μακεδονία. Το «τέταρτο πακέτο» θα αφορά την διευρυμένη Ευρώπη των 25 κρατών - μελών και με την ένταξη των δέκα φτωχότερων κρατών - μελών, ο «μέσος κοινοτικός όρος» σε ποσοστά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμήλωσε με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, ορισμένες ελληνικές περιφέρειες να τεθούν «εκτός» χρηματοδότησης για την οποία «επιλέγονται» περιφέρειες «κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου».

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν δημοσίευσε και την «τρίτη έκθεση για τη συνοχή», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα από φτωχότερη χώρα της «Ευρώπης των 15», μεταπηδά «τεχνικά» στην 15η θέση της «Ευρώπης των 25». Η Κύπρος, πιο πλούσια από την Ελλάδα, κατέχει την 14η θέση. Η έκθεση για τη «συνοχή» επαναλαμβάνει τις αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, ότι, δηλαδή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών, μετά την Ιρλανδία, το «πλέον περιορισμένο» εύρος των ξένων επενδύσεων, τα μικρότερα ποσοστά «απασχόλησης» του πληθυσμού, και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, μετά την Ισπανία.

Με την είσοδο των 10 νέων κρατών - μελών στη διευρυμένη ΕΕ της επταετίας του «τέταρτου πακέτου» (2007-2013) το μέσο κοινοτικό ΑΕΠ μειώνεται κατά 12,4% με αποτέλεσμα 18 κοινοτικές περιφέρειες να εμφανίζουν «τεχνητή αύξηση» του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι τα κοινοτικά «πακέτα» χρηματοδοτούν περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του «75% του μέσου κοινοτικού όρου», για πρώτη φορά μια σειρά ελληνικές περιφέρειες μένουν εκτός του λεγόμενου «στόχου 1».

Η Κομισιόν προτείνει να ανήκουν σ' ένα νέο «στόχο 1β» που σημαίνει σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης κατά την επταετία του «τέταρτου πακέτου». Με προσωρινή «βάση» τα στοιχεία του 2000, τέσσερις ελληνικές περιφέρειες έχουν «τεχνητά» κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από το όριο του «75%» του μέσου κοινοτικού. Δεν είναι πραγματικός «πλούτος» αλλά συγκριτικά στατιστικός σχετικά με τις φτωχότερες περιφέρειες των νέων κρατών - μελών της ΚΑ Ευρώπης.

Η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ περί το 104,2% του μέσου κοινοτικού, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου 83,9%, η Αττική 78,1% και η Δυτική Μακεδονία 75,4%. Απειλείται μέχρι την οριστική επιλογή του 2005 η Κεντρική Μακεδονία (73,6%). Για τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου προτείνεται συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων μόλις στο 30% του σημερινού επιπέδου. Η οριστική «επιλεξιμότητα» θα επιβαρύνει τα ελληνικά προβλήματα αφού θα λάβει υπόψη τα στοιχεία μέχρι και το 2004.

Τα όσα προπαγάνδισε η αποχωρούσα «Ελληνίδα επίτροπος» Αν. Διαμαντοπούλου είναι προεκλογικά ψεύδη. Την έκθεση, εξ ονόματος της Αν. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ