Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» στην καταστροφή του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου της Ανατολικής Αττικής, κρίνοντας νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εθνικού Πάρκου
Σ' ένα μεγάλο μέρος αυτού του μοναδικού χώρου θα δημιουργηθούν διάφορες εγκαταστάσεις και κυρίως το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανό - καγιάκ.
Με το πρόσχημα της ίδρυσης Εθνικού Πάρκου η κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, προχωρεί στην καταστροφή ενός βασικού υγροβιότοπου. Το «πράσινο φως» γι' αυτή την ανεπανόρθωτη καταστροφή για το περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής έδωσε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε δύο διασκέψεις έκρινε νόμιμο, κατ' αρχήν, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τον τίτλο «χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχοινιά - Μαραθώνα ως Εθνικό Πάρκο».
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε από τα αρμόδια έξι υπουργεία για έγκριση στην ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και όχι στο Ε Τμήμα, ελπίζοντας προφανώς σε μια «ευνοϊκότερη» μεταχείριση. Ανάλογη κίνηση έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και για Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε το Ολυμπιακό χωριό.
Τελικά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Σχοινιά πέρασε από το ΣτΕ, αφού έκανε κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν τις προβλεπόμενες κατασκευές στο χώρο του Εθνικού Πάρκου.
Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε αρμονία με το περιβάλλον και το βασικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.
Αντίθετα, από μαζικούς φορείς της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει επισημανθεί ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι συμβατές με την προστασία της περιοχής και ότι η κήρυξη του Σχοινιά ως Εθνικού Πάρκου θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα όλων των μελλοντικών προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.
Υπόμνημα στο ΣτΕ κατέθεσε και ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, όπου επισημαίνει τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην περιοχή το Πάρκο. Σημαντικές παρατηρήσεις έκανε ο Ν. Στεφανίδης και στο θέμα της διαχείρισής του, καθώς από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προβλέπεται ρητά, ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο οικισμός των δικαστών και εισαγγελέων, για τον οποίο κατά καιρούς υπήρξε οξεία κριτική από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τον Ιούλη του 1998 τέσσερις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά, στο Μαραθώνα, κατέστρεψαν 1.215 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης. Εντελώς... συμπτωματικά, στην περιοχή αυτή και σε έκταση 2.550 στρεμμάτων, πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας...
Ιδιαίτερη σημασία έχει το άρθρο 6 παράγραφος γ του Προεδρικού Διατάγματος για το φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, όπου αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Αθήνας εκπονεί μελέτη στην οποία υποδεικνύεται με λειτουργικά κριτήρια το κατάλληλο οργανωτικό ή διοικητικό σχήμα του φορέα διαχείρισης και τεκμηριώνεται η περιβαλλοντική σκοπιμότητα και η οικονομική βιωσιμότητα του υποδεικνυόμενου φορέα διαχείρισης. Δηλαδή, για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα δεν καθορίζεται ρητά ότι θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα και μένει ανοιχτός ο δρόμος στην εισβολή ιδιωτών.
Με το Προεδρικό Διάταγμα ο χώρος του Σχοινιά χωρίζεται σε ζώνες όπου για κάθε περίπτωση επιτρέπονται συγκεκριμένες χρήσεις.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής, καθώς επίσης εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες εκδηλώσεων, καντίνες κλπ. Μ' αυτό τον τρόπο «φωτογραφίζει» και το μέλλον της περιοχής, που δεν είναι άλλο από την παράδοσή της σε επιχειρηματίες.
Το Διάταγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με τη νομολογία του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ.
Θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα: