Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή δικομματική υποσχεσιολογία

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Υγείας

Το πανό της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας στην προχτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως
Το πανό της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας στην προχτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως
Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, με το «διάλογο» για το ΕΣΥ να έχει πάρει και αυτός τη θέση του στο προεκλογικό παζάρι του δικομματισμού προς άγραν ψήφων, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Παγκόσμια Μέρα Υγείας η 7 Απρίλη, βρίσκει τους εργαζόμενους και τους άνεργους να βιώνουν μπροστά στη νέα χιλιετία με ακόμη πιο δραματικό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας. Τους πολέμους, τη φτώχεια και τις αρρώστειες, την έλλειψη στέγης, τους θανάτους εκατομμυρίων παιδιών από έλλειψη φαρμάκων, βιταμινών και από πείνα, την εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Βρίσκει τους λαούς στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές των Βαλκανίων να ζουν ένα εφιαλτικό για την υγεία τους αυριανό σενάριο, απειλούμενοι από λευχαιμίες, τερατογενέσεις, καρκίνους. Γιατί εκτός από το θάνατο, οι βόμβες των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ στην περσινή τους επιδρομή, έσπερναν και την περιβαλλοντολογική καταστροφή, αφού περιείχαν ραδιενεργό ουράνιο, έστω και "απεμπλουτισμένο". Να θυμίσουμε ότι η χρήση βομβών που περιείχαν "απεμπλουτισμένο ουράνιο" στον πόλεμο με το Ιράκ είναι - σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του ΟΗΕ - μια από τις αιτίες της σημαντικής αύξησης πολλών ασθενειών στο Ιράκ, μετά τον πόλεμο, αλλά και του «συνδρόμου του Κόλπου», ασθένειας που έπληξε χιλιάδες Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος σε αυτόν».

«Παγκόσμια Μέρα Υγείας - συνεχίζει η ανακοίνωση - που βρίσκει τη χώρα μας δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, με το "διάλογο" για το ΕΣΥ να έχει πάρει και αυτός τη θέση του στο προεκλογικό παζάρι του δικομματισμού προς άγραν ψήφων. Ενός "διαλόγου" άκριτης υποσχεσιολογίας, προεκλογικών μεγαλοστομιών, ακόμα και διαφημιστικών κονταροχτυπημάτων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με την πολιτική τους στα ζητήματα υγείας οδήγησαν την κατάσταση στα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα, ζητούν από το λαό να τους ξαναψηφίσει, για να "αναμορφώσουν", όπως λένε, το ΕΣΥ ή για να δημιουργήσουν ένα "ανοικτό σε όλους" σύστημα υγείας. Και οι δύο κάνουν ότι ξεχνούν πως κάθε σύστημα υγείας που δε στοχεύει να μετατρέψει την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, πρέπει να είναι δημόσιο, πρέπει να παρέχει δημόσια και δωρεάν για όλους φροντίδα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι την εμμονή του στην ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικά δημόσιο, για όλο το λαό σύστημα υγείας, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, που θα εξοστρακίσει το κέρδος και θα σέβεται, όπως του αξίζει, τον εργαζόμενο άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ