Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «αναγκαίος, ούτως ή άλλως, ο πόλεμος»

Ιάπωνες στρατιώτες στο ρόλο της κατοχής

Associated Press

Ιάπωνες στρατιώτες στο ρόλο της κατοχής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Αν και δε βρέθηκαν ακόμη όπλα μαζικής καταστροφής, ο πόλεμος ήταν αναγκαίος και ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν απειλή» υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο NBC. O Τζορτζ Μπους υπεράσπισε τον επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, τονίζοντας ότι «έκανε πολύ καλά τη δουλιά του» και χαρακτήρισε εαυτόν «πρόεδρο σε καιρό πολέμου», που θα ήθελε να είναι διαφορετικά αλλά έχει την υποχρέωση να προασπίσει τη χώρα του. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τελικά θα ανακαλυφθεί τι έγινε με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και ότι στην κατεχόμενη χώρα θα επικρατήσει, τελικά, «πλουραλιστική δημοκρατία».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Ιράκ επιβεβαίωναν, χτες, το δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο βρέθηκε επιστολή καταζητούμενου ως στελέχους της «αλ Κάιντα», στην οποία αναφέρεται ότι η οργάνωση στοχεύει στην πρόκληση σύγκρουσης ανάμεσα στους Σουνίτες και στους Σιίτες. Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι, προς το παρόν, αυτού του είδους τα σχέδια έχουν αποτραπεί.

Χτες, επίσης, από τη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων έγινε γνωστό ότι άρχισε αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, με την πλειοψηφία των στρατευμάτων να αποχωρεί από το κέντρο της πόλης και να εγκαθίσταται σε βάσεις πέριξ της πρωτεύουσας. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι επιθέσεις κατά συνεργατών των κατακτητών.

Την Κυριακή, 3 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Σαουαρία, νοτίως της Βαγδάτης, ενώ 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση στην Μαχμουντίγια. Χτες, στην περιοχή Σιντζάρ, κοντά στη Μοσούλη, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν εκρηκτικά που οι ίδιοι χειρίζονταν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ