Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Υψωσε τους τόνους ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και οπαδών του Σάλι Μπερίσα σημειώθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα, στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μερίδα των συγκεντρωμένων επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία της κυβέρνησης. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, ενώ επίσης πρόλαβαν και περιέφραξαν το κτίριο με συρματόπλεγμα. Συνελήφθησαν 64 άτομα αλλά ο αριθμός των τραυματιών δεν έγινε γνωστός.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις ήταν οι αυξήσεις σε ψωμί, ηλεκτρικό και τηλέφωνο που επέβαλε η κυβέρνηση και φυσικά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα παραμένουν άθλιες. Ο Μπερίσα διακήρυξε ότι ο Φάτος Νάνο θα έχει την τύχη του Σεβαρντνάτζε και κάλεσε την αστυνομία και το στρατό να ενωθούν μαζί του σε ένα κίνημα για τον εκδιωγμό της κυβέρνησης. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και άλλη μεγαλύτερη διαδήλωση στις 20 του Φλεβάρη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ναμίκ Ντόκλε αποκάλεσε τη διαδήλωση «αντι-συνταγματική» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Χτες πάντως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη διαδήλωση και ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτρέψουν στην πολιτική βία να βλάψει την «ευρωπαϊκή πορεία» της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ