Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δημιουργείται «FBI»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνταγή αλά αμερικάνα και όσον αφορά στις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συγχώνευση αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση αστυνομικών αρχών που έχει γίνει από το 1964, όταν δηλαδή σχεδιάστηκαν τα 43 Σώματα Ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα.

Στις υπηρεσίες που συγχωνεύονται συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Αντιμετώπιση Εγκλημάτων και τμήματα των τελωνειακών και μεταναστευτικών Αρχών. Επισήμως, η δημιουργία του νέου Σώματος θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον έλεγχο και τον περιορισμό εγκλημάτων, που όμως δε θα ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και με ανθρωποκτονίες.

Σε ένα άλλο επίπεδο, μετά τις περσινές αποκαλύψεις του «Observer» πως η αμερικάνικη NSA είχε ζητήσει το Γενάρη τη συνεργασία των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στην προσπάθεια των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν μυστικά τις επικοινωνίες των διπλωματών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η βρετανική εφημερίδα επανήλθε αποκαλύπτοντας πως αναλυτές και μεταφραστές στο Βρετανικό GCHQ - άκρως απόρρητη υπηρεσία και κυβερνητικό κέντρο παρακολουθήσεων - είχαν διαταχτεί να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς στην επιχείρηση παρακολούθησης, η οποία μάλιστα αφορούσε και στην Κίνα, που είναι Μόνιμο μέλος του ΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ