Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τον ιμπεριαλισμό

Οι εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τα ραδιόφωνα μιλούν για διαπλεκόμενα συμφέροντα, για διαπλοκή. Εννοούν βέβαια ότι η κυβέρνηση ενισχύει τους εργολάβους των δημοσίων έργων και τους μεγαλοκαναλάρχες για να ενισχύσουν κι αυτοί με τη σειρά τους την κυβέρνηση. Η ΝΔ σε πληρωμένη προεκλογική καταχώριση στις εφημερίδες της (1/2/2004) υπόσχεται ότι θα ελέγχει τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αποκλειστεί η διαπλοκή.

Το σύστημα αυτό ολοκληρώθηκε βέβαια στις αρχές του 1990 που μοιράστηκαν οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά δεν είναι νέο.

Ο Β.Ι. Λένιν από το 1916 που έγραψε το έργο «Ιμπεριαλισμός ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού» είχε επισημάνει και υπογραμμίσει: α) Η γαλλική δημοκρατία είναι «μια απόλυτη κυριαρχία της χρηματιστικής ολιγαρχίας που εξουσιάζει και τον Τύπο και τηνκυβέρνηση» (Β.Ι. Λένιν «Απαντα», τόμος 27, σελ. 357-358, έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

β) «Η αστική φιλολογία, η αφιερωμένη στις τραπεζιτικές υποθέσεις της Γερμανίας βρίσκεται συνεχώς στην ανάγκη να βγαίνει πολύ έξω από τα πλαίσια των καθαρά τραπεζιτικών και να γράφει λόγου χάρη για την τάση προς τις τράπεζες, παίρνοντας αφορμή από τις όλο και συχνότερες περιπτώσεις που δημόσιοι υπάλληλοι περνούν στην υπηρεσία των τραπεζών» (ο.π. σελ. 361). Αυτό συμβαίνει και σε μας με αποκορύφωμα την περίπτωση του Σαλελέ, που από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ μεταπήδησε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

γ) «Η οικονομική ελευθερία που εξασφαλίζει το γερμανικό Σύνταγμα έγινε κιόλας σήμερα σε πολλούς τομείς της εσωτερικής οικονομικής ζωής μια φράση χωρίς περιεχόμενο και ότι η διαμορφωμένη πια κυριαρχία της πλουτοκρατίας ακόμη και η πιο πλατιά πολιτική ελευθερίας δεν μπορεί να μας σώσει από τη μετατροπή μας σε λαό μη ελεύθερων ανθρώπων» (ο.π. σελ. 362).

Κατά συνέπεια τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ παλιά. Το ζήτημα είναι αν είναι κάτι προσωρινό, ευκαιριακό ή τυχαίο. Αν λάβουμε υπόψη ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα έχουμε διαρκώς περιστατικά διαπλοκής και διαφθοράς σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, προκύπτει ότι η διαπλοκή, η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον ιμπεριαλισμό και μόνο η ανατροπή του ιμπεριαλισμού μπορεί να τερματίσει το καθεστώς αυτό. Ας μην κουράζεται λοιπόν η ΝΔ...

Υ.Γ. Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, που η πρώτη του ουσιαστική δήλωση ήταν «να φυτέψουμε χασίς στα μπαλκόνια μας για ατομική χρήση».


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ