Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαστημική πλοήγηση με στρατιωτικούς στόχους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αιτιολογώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σύστημα διαστημικής πλοήγησης GALILEO, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η δορυφορική πλοήγηση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαστημική εφαρμογή με πολλαπλές χρήσεις, στη ναυσιπλοΐα, στην πλοήγηση αεροπλάνων, ακόμα και στον εντοπισμό και διάσωση ανθρώπων. Η ανάπτυξη του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GALILEO από την ΕΕ θα ήταν μία συμβολή στην ανθρωπότητα αν, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για καθαρά μη στρατιωτικό σύστημα, δεν πλήθαιναν οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές το προορίζουν και για στρατιωτική χρήση, στα πλαίσια της επιδίωξής τους να μοιράσουν με τις ΗΠΑ το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συζήτηση, η επίτροπος Ντε Παλάθιο ανέφερε ότι το σύστημα θα διαθέτει, πέρα των σημάτων στα οποία θα έχουν όλοι πρόσβαση, και κάποιο σήμα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο τα κράτη.

Μολονότι η έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας έχει θετικά σημεία σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις για το θέμα αυτό, αφήνει κάποια κενά στο θέμα της στρατιωτικής χρήσης. Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαμε από την ψηφοφορία».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στηρίζουν τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος από την ΕΕ

Εξάλλου ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής κατάγγειλε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξή τους στην πολιτική της ΕΕ που στρατιωτικοποιεί το Διάστημα. Στα πλαίσια αιτιολόγησης ψήφου για σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κ. Αλυσσανδράκης, αναφερόμενος στην καταψήφιση τροπολογιών που είχε καταθέσει κατά της χρησιμοποίησης του Διαστήματος για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (περιλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας), το οποίο στο σύνολό του σχεδόν τάχθηκε κατά των τροπολογιών, αλλά και τη στάση της σοσιαλιστικής ομάδας (περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ) η οποία, ενώ υπερψήφισε τροπολογία που δεχόταν ως αρχή τη χρήση του Διαστήματος αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, καταψήφισε ταυτόσημη τροπολογία που έκφραζε αντίθεση στη χρήση του Διαστήματος για στρατιωτικές δραστηριότητες!

Πιστεύουμε ότι η υποκριτική αυτή συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα διχασμού προσωπικότητας. Είναι απλά ένα τέχνασμα, μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, ένα άλλοθι για να καλύψει την ολόπλευρη στήριξη που παρέχουν στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος».

Στην τοποθέτησή του στα πλαίσια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια, ο Κ. Αλυσσανδράκης επεσήμανε ότι η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για το Διάστημα μιλάει καθαρά για πολιτική με οδηγό τη ζήτηση, ενώ και η Λευκή Βίβλος, και προηγούμενα κείμενα, και επίσημες δηλώσεις κάνουν εντελώς σαφή την επιδίωξη της ΕΕ να χρησιμοποιήσει το Διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς. Στη συνέχεια προειδοποίησε «για την οργή του λαϊκού κινήματος σε περίπτωση που θα επιχειρηθεί η χρησιμοποίηση του Διαστήματος για την εξυπηρέτηση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, μιας καθαρά επιθετικής πολιτικής που στοχεύει να μετατρέψει την ΕΕ σε δεύτερο παγκόσμιο χωροφύλακα στο πλευρό των ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ «μπορεί να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα κερδίσουν και μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς αλλά και από τους κρατικούς πόρους για στρατιωτικές διαστημικές εφαρμογές, δεν εξυπηρετεί όμως κανέναν άλλον. Αντίθετα, η είσοδος της ΕΕ στη στρατιωτική χρήση του Διαστήματος αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών, άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι πραγματικά κρίμα τα πιο προχωρημένα επιτεύγματα του ανθρώπου να χρησιμοποιούνται εναντίον του, είναι όμως αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος» και κατέληξε: «Στην πολιτική που εμπορευματοποιεί και στρατιωτικοποιεί το Διάστημα, δεν μπορούμε παρά να προβάλουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανήγγειλαν διαστημικό σώμα στρατού(2018-06-19 00:00:00.0)
Η ΕΕ χωροφύλακας των λαών...(2004-05-22 00:00:00.0)
Εντείνονται και οι ευρωπιέσεις(2004-04-15 00:00:00.0)
Παραπέρα βήματα στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης(2003-12-06 00:00:00.0)
Μια ακόμα ιστορική στιγμή στην αξιοποίηση του Διαστήματος(2003-10-26 00:00:00.0)
Ερήμην των λαών η Σύνοδος Κορυφής(2001-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ