Προσπάθειες των ταξικών σωματείων και του ΚΚΕ για το θέμα
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και του ΚΚΕ για την απελευθέρωση των 5 Ελλήνων, που κρατούνται όμηροι στο Καράτσι του Πακιστάν από τον περασμένο Ιούλη, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο «TASMAN SPIRIT» του εφοπλιστή Πολέμη, στη διάρκεια ατυχήματος στο πακιστανικό λιμάνι. Αλλά και για τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «ΠΡΕΣΤΙΖ», που μετά από παρόμοιο περιστατικό κρατείται εδώ και 16 μήνες από τις ισπανικές αρχές. Κύριο αίτημα είναι να σταματήσουν οι ναυτεργάτες να πληρώνουν τη «νύφη» των ναυτικών ατυχημάτων.
Χτες αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ, την οποία αποτελούσαν ο πρόεδρος Γ. Τούσσας και ο α` γραμματέας της Ενωσης Γ. Βρανάς, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενόπλοιου «POLEMPROS SHIPPING».
Η ΠΕΜΕΝ ανακοίνωσε ότι οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την εταιρία να προβεί σε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της για τον άμεσο επαναπατρισμό των 5 Ελλήνων ναυτεργατών. Οι πακιστανικές αρχές, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΝ, ζητούν από την πλοιοκτήτρια εταιρία και τους ασφαλιστές το ποσόν των 7,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Στο γεγονός ότι οι ευθύνες κάθε ναυτικού συμβάντος επιρρίπτονται πάντα στους ναυτεργάτες αναφέρθηκε προχτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Οι Ελληνες, είπε, στο Καράτσι, είναι όμηροι της χρεοκοπίας - εντός ή εκτός εισαγωγικών - των πλοίων του Ποταμιάνου και παλεύουμε ακριβώς για να μην υπάρχει συνυπευθυνότητα των ναυτεργατών σε ό,τι ανομήματα, εγκλήματα - να το πω έτσι - και αδικίες που κάνουν οι εφοπλιστές».
Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας: «Απαιτήσαμε, είπε, να πάρουν εκείνα τα αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να τους φέρουν πίσω. Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο διπλωματικό πεδίο με την πακιστανική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να παρθούν μέτρα εναντίον της ασφαλιστικής εταιρίας και του εφοπλιστή. Και αν θέλετε, να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την πληρωμή του χρέους και ας τα διεκδικήσει μετά η κυβέρνηση από τον εφοπλιστή και την ασφαλιστική εταιρία».
Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να πάει στο Καράτσι ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών Αν. Λοβέρδος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι πέντε ναυτικοί να καταδικαστούν και να μείνουν για πολλά χρόνια στη φυλακή. «Φοβόμαστε ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διευρυνθεί και θα έχουν συνολική ευθύνη τα πληρώματα για ό,τι συμβαίνει στα πλοία», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και κατέληξε: «Θα στηρίξουμε τις δραστηριότητες του μαζικού κινήματος και των συγγενών των κρατουμένων, γιατί, να το πω έτσι, όλοι αυτοί είναι κρατούμενοι».