Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Κι άλλο πλοίο προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού

Είναι το τρίτο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Ο Σύλλογος Πλοηγών καταγγέλλει ότι παρακείμενη καφετερία προκαλεί προβλήματα στην ασφαλή διέλευση του στενού

Εάν ακόμα πλοίο, το φορτηγό «ΙΚΑΡΟΣ», 491 κόρων, νηολογίου Πειραιά, προσέκρουσε, λίγο πριν αλλάξει η μέρα και ο χρόνος, στις 11.25 το βράδυ της Τετάρτης, στην προβλήτα του λιμανιού της Χαλκίδας, επί της βοιωτικής ακτής και συγκεκριμένα στο αριστερό τεταρτοκύκλιο της κινητής γέφυρας του Ευρίπου, όπου βρίσκεται και λειτουργεί η καφετερία «ΜΟΣΤΑΡ». Από τη σύγκρουση, που έγινε κάτω από ιδανικές συνθήκες περάσματος πλοίου, προκλήθηκαν ελαφριές ζημιές στο αριστερό μέρος της πλώρης του πλοίου και στο αριστερό μέρος της πρύμνης του.

Το πλοίο κρατήθηκε αγκυροβολημένο στο βόρειο μέρος του λιμανιού, για να ελεγχθεί το μέγεθος των ζημιών (κάτι τέτοιο έγινε από κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Χαλκίδας) και συνελήφθη ο πλοίαρχος Παναγιώτης Ξένος, ο οποίος παραπέμφθηκε χτες στον εισαγγελέα.

Το «ΙΚΑΡΟΣ» ήταν φορτωμένο με κάρβουνο από το Αλιβέρι, με προορισμό το εργοστάσιο της «ΛΑΡΚΟ», στη Λάρυμνα. Ωστόσο, δημιουργούνται πολλά αναπάντητα από τις αρχές (το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο) ερωτήματα, γιατί αυτή η «έξαρση» προσκρούσεων απ' τη νότια πλευρά του λιμανιού της Χαλκίδας, με δεδομένο ότι το «ΙΚΑΡΟΣ» είναι το τρίτο κατά σειρά πλοίο που σε διάστημα λιγότερο του εξαμήνου προσκρούει στο συγκεκριμένο σημείο.

Μια εξήγηση που δίνεται από κάποιους έχει να κάνει με τα πολλά φώτα της καφετερίας που λειτουργεί εδώ και 10 μήνες στο σημείο εκείνο. Σε ένα σημείο τόσο στενό (όσο περίπου και το πλάτος των πλοίων που διέρχονται) που θα έπρεπε να φαίνονται μόνο τα φώτα διαύλου.

Αξίζει να επισημανθεί με έμφαση το γεγονός ότι την κατασκευή και λειτουργία της καφετερίας στο ένα τεταρτοκύκλιο του νοτίου λιμένα της Χαλκίδας, είχε καταγγείλει ο Σύλλογος των Πλοηγών ως λίαν επικίνδυνη για την ασφαλή διέλευση. Οι αρμόδιοι εκώφευσαν τότε, παρόλο που ορισμένα τοπικά ΜΜΕ επισήμαναν το γεγονός, ενώ κάποια από αυτά έκαναν λόγο και για «παράνομο στήσιμο» της καφετερίας (συμφερόντων νομαρχιακού συμβούλου της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του σημερινού νομάρχη Θαν. Μπουραντά) με τις «πλάτες» του Λιμενικού Ταμείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή διαμαρτυρίας με θέμα την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση(1/8/2017)
«Στην τροχιά του "ΣΑΜΙΝΑ"...»(13/7/2005)
Φάρσες για βόμβες σε ακτοπλοϊκά(18/11/2000)
Πυκνώνουν οι βλάβες στα πλοία(17/8/1999)
Σκοτώθηκε ναυτεργάτης(29/5/1997)
Φορτηγό πλοίο εμβόλισε αλιευτικό(18/1/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org