Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ 2004
Το ΠΑΜΕ καλεί σε αποφασιστική μάχη με σημαία τις ανάγκες

Το πρώτο 9μηνο του 2003, 45 μόνο επιχειρήσεις στη χώρα μας είχαν κέρδη τρία δισεκατομμύρια ευρώ (πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές). Στον αντίποδα, 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί το 2002 είχαν μηνιαίο εισόδημα 417 ευρώ. Δηλαδή είχαν αποδοχές 100 ευρώ, λιγότερες απ' αυτό που προβλέπεται ως βασικό μεροκάματο στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να ιδωθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ποια πρέπει να είναι τα μεροκάματα και οι μισθοί για τους εργάτες και τις εργάτριες του ιδιωτικού τομέα το 2004; Πού τελικά πρέπει να τεθεί ο πήχης; Και τα ερωτήματα αυτά δεν είναι καθόλου ρητορικά, καθώς έγιναν κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης, ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ όπου συζητήθηκε η καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μέσα στη ΓΣΕΕ, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στον Τύπο, διαμορφώνονται δύο στρατηγικές, δύο αντιλήψεις. Από τη μια έχουμε όλους αυτούς που με διάφορα τεχνάσματα και αντεργατικά ιδεολογήματα επιχειρούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να δέσουν την εργατιά με τις αλυσίδες των 560 ευρώ, ως βασικό μισθό για το 2004. Να την αιχμαλωτίσουν, σαν σύγχρονο Προμηθέα, στο βράχο της εκμετάλλευσης. Να διαιωνίσουν το επαίσχυντο καθεστώς, που φέρνει στους πολλούς δυστυχία και στους λίγους τα κέρδη και τα υπερκέρδη.

Από την άλλη στέκονται οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πάνω απ' όλα βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτές οι ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας είναι ο μπούσουλας για τη διαμόρφωση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Αυτές οι ανάγκες, για το ψωμί, την παιδεία, την υγεία, τη στέγαση και τον πολιτισμό, η απαίτηση ο εργάτης «να δουλεύει για να ζει» και όχι «να ζει για να δουλεύει» καθορίζουν πού πρέπει να μπει ο πήχης των διεκδικήσεων.


Ποιος μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι τα 1.100 ευρώ βασικός μισθός, 44 ευρώ μεροκάματο, που προβάλλει το ΠΑΜΕ, είναι μια υπερβολική διεκδίκηση; Ποιος δε γνωρίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να επιβιώσει, αν μέσα στο σπίτι δεν «μπούνε» κάθε μήνα τουλάχιστον 2.000 ευρώ; Δε χρειάζεται η στατιστική για να αποδειχτεί ότι με βασικό μισθό 520 ευρώ που προβλέπει σήμερα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τα 560 που θεωρεί ικανοποιητικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το νέο έτος, η εργατική οικογένεια καταδικάζεται στη φτώχεια και στη μιζέρια.

Χρειάζεται μάλιστα μεγάλη δόση κυνισμού, όταν οι επιχειρήσεις εκτοξεύουν τα κέρδη τους, όταν γύρω μας μια ολιγάριθμη συμμορία χορεύει μέσα σε πακτωλούς κερδών, οι «φίλοι του λαού» να ρωτάνε: «Μα αντέχει η οικονομία;».

Οι ταξικές δυνάμεις σε τέτοιες παγίδες δεν πέφτουν. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πατήσουν την πεπονόφλουδα. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι τελείως αντίστροφο: Αντέχει η λαϊκή, η εργατική οικογένεια άλλη φτώχεια; Αντέχει σήμερα ο εργάτης να παίρνει 22 ευρώ καθαρό μεροκάματο και αυτό να μην το 'χει κάθε μέρα; Αντέχουν 350 χιλιάδες άνεργοι, δίχως ούτε αυτό το επίδομα ανεργίας; Αντέχουν άλλοι 150 χιλιάδες με επιδόματα ανεργίας περί τα 300 ευρώ;

Το ταξικό πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι ώριμο και ρεαλιστικό. Βεβαίως, δεν απαντά στην αγωνία του ΣΕΒ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα», την «παραγωγικότητα» των επιχειρήσεων και τη «σταθερή πορεία μέσα στην ΟΝΕ». Απαντά όμως στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, για το πώς θα τα «φέρουν βόλτα». Απαντά στην αγωνία για το πώς θα πληρωθεί το νοίκι, το φροντιστήριο του παιδιού, τα φάρμακα του άρρωστου συνταξιούχου, πώς θα έχει χαρτζιλίκι η άνεργη κόρη και ας πέρασε τα 25...

Αλλά και με τη δική τους λογική αν σκεφτεί κάποιος: Πώς γίνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι συνεχώς να αυξάνει και οι μισθοί να πέφτουν; Αυτοί δε μιλάνε για την «ισχυρή Ελλάδα», όπου αυξάνεται το ΑΕΠ με ετήσιους ρυθμούς 4%, αυξάνεται η παραγωγικότητα; Πού πάει επιτέλους όλο αυτό το ΑΕΠ; Πώς γίνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας να ανέρχεται σε 13.500 ευρώ περίπου, αλλά τα 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ΙΚΑ (στοιχεία 2002) να έχουν κατά μέσο όρο μόλις 6.726 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ποιος καρπώνεται τα υπόλοιπα, ποιος ενθυλακώνει το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναλογεί στα υπόλοιπα μη παραγωγικά μέλη της κοινωνίας;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο πλούτος υπάρχει. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι αν οι εργαζόμενοι θα αφήσουν να λυμαίνεται αυτόν τον πλούτο μια μικρή ομάδα ή αν θα διεκδικήσουν τελικά αυτά που τους ανήκουν. Και σίγουρα οι διεκδικήσεις τους δεν μπορούν να περιοριστούν εκεί που βάζει τον πήχη ο κύριος Πολυζωγόπουλος. Δεν μπορεί σήμερα το αίτημα να είναι αύξηση 7,5%-8%. Δηλαδή τα 22 ευρώ καθαρό μεροκάματο να γίνουν 23 ευρώ..! Οπως σωστά υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «το όριο των διεκδικήσεών μας δεν είναι το όριο της φτώχειας που κατασκευάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, μαζί με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες».

Αυτόν όμως τον πλούτο, το μεγάλο κεφάλαιο, η εργοδοσία δε θα το μοιράσουν ως καλοί Σαμαρείτες. Δε θα τον αναδιανέμει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ. Αυτοί μπορούν να μοιράζουν επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, να μειώνουν τη φορολογία των κερδών, δεν έχουν όμως περίσσευμα για τους εργάτες. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα δε θα λυθεί στους «κοινωνικούς διαλόγους» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Γιατί είναι και η δική της στρατηγική που έχει καταδικάσει την εργατική τάξη στη σημερινή δυσβάστακτη πραγματικότητα.

Η εργατική τάξη ό,τι αποσπάσει θα το πάρει με το σπαθί της. Θα το κερδίσει με την πάλη της. Σε μια τέτοια πάλη καλεί όλους τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με θεμέλιο το ταξικό πλαίσιο που προβάλλει το ΠΑΜΕ, με οργάνωση και αγώνα, η εργατική τάξη πρέπει να δώσει αποφασιστικά τη μάχη για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2004. Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Εθνική Σύμβαση δεν αφορά μόνο το βασικό μεροκάματο. Επιδρά αποφασιστικά στις κλαδικές συμβάσεις. Πάνω εκεί εδράζεται όλο το οικοδόμημα των μισθών. Και απ' αυτή την άποψη αφορά όλους τους εργάτες και τις εργάτριες, ακόμα και τους σημερινούς ανέργους. Ολοι, λοιπόν, έχουν θέση σε αυτή τη μάχη. Δεν πάει άλλο με τα μεροκάματα πείνας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ