Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πυρ ομαδόν» κατά του «σχεδίου διαχωρισμού» του Σαρόν

Στο πλευρό του Σαρόν ο Λευκός Οίκος, που «είδε» στην ομιλία του «δέσμευση στον οδικό χάρτη»

Τα ψώνια της ημέρας περνούν πάνω από το τείχος

Associated Press

Τα ψώνια της ημέρας περνούν πάνω από το τείχος
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εντός και εκτός Ισραήλ, η παρουσίαση από τον Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, του λεγόμενου σχεδίου διαχωρισμού (ή αποδέσμευσης), το οποίο η ισραηλινή ηγεσία προτίθεται να ακολουθήσει προχωρώντας σε μονομερείς κινήσεις, σε περίπτωση που κρίνει ότι «η παλαιστινιακή πλευρά δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της», όπως προκύπτουν από τον «οδικό χάρτη». Εντονα αρνητικά αντέδρασε η ισραηλινή αντιπολίτευση, το ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και οι ακροδεξιοί έποικοι. Αρνητικά αντέδρασε και η Π. Αρχή, η ΕΕ και η Ρωσία, ενώ ο Λευκός Οίκος αποπειράθηκε να ισορροπήσει την κατάσταση και να παράσχει πολιτική κάλυψη στον Σαρόν, διαστρεβλώνοντας, ουσιαστικά, το περιεχόμενο της ομιλίας του.

«Βαθιά απογοητευμένος» από την ομιλία Σαρόν δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εκτίμησε ότι η αποκάλυψη του «σχεδίου» Σαρόν αποκαλύπτει ότι η ισραηλινή ηγεσία εγκαταλείπει τον «οδικό χάρτη». Μιλώντας εκ μέρους της Π. Αρχής, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα υποστήριξε ότι μόνο οι πολιτικές διευθετήσεις μέσα από διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη και βιώσιμη λύση. Εντονα αντέδρασαν και οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις με τη «Χαμάς» να εκτιμά ότι το «σχέδιο διαχωρισμού» είναι «παγίδα, γιατί αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη, απλώς τερματίζει την κατοχή» και την «Τζιχάντ» να προειδοποιεί ότι το «σχέδιο είναι συνταγή για την έξαρση της βίας».

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός
Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο πρώην πρωθυπουργός και προσωρινός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και υποστήριξε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, υιοθετώντας αυτή τη στάση καθιστά αδύνατη την εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, όπως η Gush Shalom, μίλησαν για «μονομερείς προσαρτήσεις επιπλέον παλαιστινιακών εδαφών και ελαχιστοποίηση κάθε προοπτικής επίτευξης δίκαιης λύσης και αποκλιμάκωσης».

Οργή, όμως, εξέφρασαν και οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Αριέλ Σαρόν, αλλά και οι ιστορικοί υποστηρικτές του, όπως είναι οι οργανώσεις των εποίκων. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των εποίκων - YESHA - Μπένζι Λίμπερμαν έκανε λόγο για το «τέλος του σιωνισμού» και προειδοποίησε τον Σαρόν ότι θα μείνει χωρίς «κυβέρνηση», αν επιμείνει «στις απαράδεκτες προτάσεις του».

Διεθνείς αντιδράσεις

«Δεν υπάρχουν μονομερείς λύσεις στο Παλαιστινιακό» επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι δηλώσεις που είναι σε τέτοια κατεύθυνση δε στοχεύουν στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας». «Δε θα υπάρξουν καθόλου καλά αποτελέσματα, αν γίνουν μονομερείς κινήσεις» προειδοποίησε και το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να μετριάσει τις εντυπώσεις και να παραποιήσει, ουσιαστικά, τα λεγόμενα του Αριέλ Σαρόν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, προτίμησε να αναφερθεί επιλεκτικά σε ορισμένες αποστροφές της ομιλίας Σαρόν, εκτιμώντας ως «εξαιρετικά θετικά βήματα στην κατεύθυνση του οδικού χάρτη» τη νύξη Σαρόν περί «διάλυσης ορισμένων παράνομων εποικισμών», το «πάγωμα της ανάπτυξης κάποιων άλλων εποικιστικών συγκροτημάτων», την αναδιάταξη (γενικώς και αορίστως) των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και τη σταδιακή άρση ορισμένων μέτρων αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Προκειμένου, πάντως, να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο ΜακΛίλαν επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα αντιταχθούν σε κάθε ισραηλινή προσπάθεια επιβολής μονομερούς διευθέτησης». Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν σκοπεύει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, τον επόμενο μήνα, για να παρουσιάσει το «σχέδιό» του στον Τζορτζ Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ