Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Την πλήρη πρόσδεση του στρατηγικής σημασίας ενεργειακού τομέα στην υπηρεσία του πολυεθνικού κεφαλαίου και της ΕΕ, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συναντήθηκαν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Ελλάδας, της Σερβία και του Μαυροβούνιο, της ΠΓΔΜ, της Αυστρίας, της Μολδαβίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο προωθείται η δημιουργία της περιφερειακής αγοράς ενέργειας.
Το μνημόνιο συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι συμμετέχοντες δεσμεύονται το αργότερο ως την 1/7/2005:
Το ίδιο πλαίσιο θα ισχύσει και στο φυσικό αέριο όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εφαρμόσουν την Οδηγία 2003/55/ΕΚ. Στις Οδηγίες αυτές βασίζεται η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την... υψηλή εποπτεία της Κοινοτικής Επιτρόπου, αρμόδιας και για θέματα ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο, και του συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ.
Προχτές, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Συρία υπέγραψε δύο πρωτόκολλα που αφορούν τον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, όπως και τη συνεργασία στην έρευνα και την τεχνολογία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει ότι η συριακή κυβέρνηση θα ενημερώσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς της έρευνας, εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου στη Συρία..