Πιο διαδεδομένα «όπλα» είναι τα δακρυγόνα. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν εξοπλιστεί και θέλουν ανά πάσα στιγμή να το επιδεικνύουν, με νέου είδους χημικά. Η χρήση τους, ειδικά μετά το 1996, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλόγιστη, αφού ακόμα και σε μικρού μεγέθους κινητοποιήσεις, κάνουν την εμφάνισή τους. Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεφοδιάζεται με τα καινούρια χημικά, όπως τη λεγόμενη «φυσούνα».
Αν και «όπλο» καταστολής εξεγέρσεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους. Η πρώτη επαφή με πολίτες έγινε στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1995. Από τότε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, που ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων μαζί με την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ).
Αρκετά στοιχεία της «φυσούνας», του «Protectojet 5», όπως είναι η ονομασία του, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αποτελεί την καλύτερη λύση για αποφυγή μάχης σώμα με σώμα καθώς εκτοξεύει τη δακρυγόνα ουσία ορθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη (CS) αναμειγμένη με διοξείδιο του άνθρακα. Εχει βάρος περίπου 9,5 κιλά, όταν είναι γεμάτη και αδειάζει σε συνεχή χρήση περίπου σε 16΄΄.
Η ισραηλινή εταιρία ISPRA (Israel Products Research Co. LTD) που το κατασκευάζει και το πουλάει, επισημαίνει πως η χρήση του πρέπει να είναι διακεκομμένη, με διάρκεια ενός δευτερολέπτου τη φορά. Μάλιστα, για να το διαφημίσει, τονίζει όλα τα θετικά στοιχεία της συσκευής. «Μη θανατηφόρα, ασφαλή και απλή στη λειτουργία της, αξιόπιστη και ευπροσάρμοστη, η τελευταία εναλλακτική λύση για τον όμηρο, το οδόφραγμα, την ταραχή και τον έλεγχο του πλήθους... ».
Μαζί με αυτή, χρησιμοποιούνται και άλλα χημικά όπως τα CN (παρασκευής 1871), CS (1950), OC (1930) και CR (ακούστηκε πρώτη φορά το 1962) κυρίως σε μορφή χειροβομβίδας. Τα CN αντικαταστάθηκαν από τα CS σχετικά γρήγορα, καθώς διαπιστώθηκε πως έχουν μεγάλη τοξικότητα. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο. Τελευταία εμφάνιση του CN στο εξωτερικό ήταν το 1999 στις διαδηλώσεις στο Σιάτλ. Σαφώς πιο αδύναμο είναι το OC, ενώ ως «ενισχυμένη δόση» θεωρείται ο συνδυασμός του με το CS. Για το CR πολλά κρατούνται μυστικά από την αγγλική εταιρία που το παράγει, την «Chemical Defence Experimental Establishment» και από όσους το κατέχουν. Λέγεται όμως πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπόλοιπα.
Από την εταιρία που κατασκευάζει τις χειροβομβίδες, διαφημίζεται ο νέος τρόπος με τον οποίο εξαπολύει την ουσία της. «Στο 1ο στάδιο, μετά τη ρίψη ή την προώθηση, εκπέμπει την υψηλή ροή του καπνού CS. Στο δεύτερο στάδιο λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκπομπή του καπνού CS, ξαφνικά η χειροβομβίδα εκρήγνυται με έναν θόρυβο που ζαλίζει και συνοδεύεται από τη διασπορά διαφορετικών συστατικών όπως σκόνη CS ή λαστιχένιες σφαίρες ή χρωματισμό της σκόνης (σύμφωνα με το αίτημα των πελατών). Με τον τρόπο αυτό, αδυνατεί το πλήθος να πάρει την προωθημένη χειροβομβίδα και να τη χρησιμοποιήσει ή να τη ρίξει πίσω στις δυνάμεις ασφαλείας».