Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η καμπάνα χτυπά για όλους!

Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν είναι απλά άλλο ένα ένα νέο νομοσχέδιο. Αποτελεί μια τεράστια ανατροπή ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στις κατακτήσεις της. Δεν είναι μόνο ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο. Είναι ένα τερατούργημα που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της αγοράς εργασίας, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Με το εξάμβλωμα αυτό, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τζάμπα εργάτες στην εργοδοσία και μετατρέπει τους ανέργους σε υποζύγια, που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Θα δουλεύουν μάλιστα για λογαριασμό του καπιταλιστή, με αντίτιμο το επίδομα ανεργίας, το οποίο βέβαια βαρύνει τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, οι εργάτες με τις εισφορές τους, αντί να ενισχύουν τους ανέργους, θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, για να εκμεταλλεύονται χωρίς κανένα κόστος εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους τους.

Με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι μακροπρόθεσμες και ανομολόγητες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επισείει τον κίνδυνο της Δεξιάς, κάνει ένα τεράστιο αντεργατικό άλμα, τίθεται στο «κέντρο» όλων αυτών των δυνάμεων, που, την τελευταία δεκαετία κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκουν την κοινωνική ρεβάνς. Να πνίξουν δηλαδή μέσα στα βρώμικα νερά του νεο-φιλελευθερισμού κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης της Ευρώπης. Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, οι εργάτες της καπιταλιστικής Δύσης γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί «ανεπτυγμένος καπιταλισμός», χωρίς το ταξικό αντίβαρο του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η κυβέρνηση Σημίτη, οι σημαιοφόροι της αντίδρασης, παραδίδουν την εργατική τάξη σαν σφαχτάρι στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των «ελληνικών επιχειρήσεων». Οι εργαζόμενοι της χώρας ρίχνονται στη φωτιά, για να ταΐσουν το στόκολο της κερδοφορίας. Μετατρέπονται σε σκέτη καύσιμη ύλη για την ατμομηχανή της ανταγωνιστικότητας. Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το πέρασμα από την εποχή του φτηνού εργατικού κόστους, σε μια εποχή, ακόμα και με «μηδέν» εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Διαμορφώνει μια κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου οι καπιταλιστές που θα κάνουν χρήση των επιδοτούμενων ανέργων θα μετατρέπουν όλο το χρόνο εργασίας τους σε υπεραξία.

Αλλά το τερατούργημα αυτό δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αυτοί είναι τα άμεσα θύματα. Αφορά και ολόκληρη την εργατική τάξη. Καθώς, δίπλα στις άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας, διαμορφώνεται μια νέα ιδιότυπη ομάδα εργαζομένων, η οποία θα επιδράσει αποφασιστικά σε αυτό που λέμε τιμή της εργατικής δύναμης. Αν το φτηνό εργατικό δυναμικό των μεταναστών αξιοποιήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο για να ρίξει συνολικά τους μισθούς, σκεφτείτε τι κατάσταση θα διαμορφωθεί, όταν την πύλη των εργοστασίων διαβαίνουν εργάτες, για τους οποίους ο εργοδότης δε θα καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.

Οι «άνεργοι - εργαζόμενοι» θα γίνουν ο πολιορκητικός κριός, θα είναι το σκληρό χαρτί του εκβιαστή εργοδότη, για να καταπατά κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας, κάθε δικαίωμα, κάθε διεκδίκηση. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η πρόκληση απροκάλυπτη. Η καμπάνα χτυπά για όλους τους εργαζόμενους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ