Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύλογα ερωτήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πληροφορίες για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κένια. Συναγερμό έχουν «χτυπήσει» οι μυστικές και φανερές υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Φόβοι, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνον από τις κάθε λογής «τρομο-υστερικές» ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που γίνονται πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις εφημερίδες και πρώτα θέματα στα σχετικά τηλεοπτικά δελτία.

Και δεν μπορούμε εμείς, βέβαια, να πιστοποιήσουμε την εγκυρότητα ή μη των πληροφοριών και των ειδήσεων αυτών, αλλά μας προκαλούν εντύπωση και ακόμη περισσότερα ερωτήματα τα εξής: Ολοι αυτοί, που τα ενστερνίζονται, τα γράφουν και τα μεταδίδουν, με την ανάλογη έντονη προβολή και σασπένς, δε βλέπουν ότι δύο χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη η απειλή (τουλάχιστον) της τρομοκρατίας έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη; Δε βλέπουν ότι οι πόλεμοι ενάντια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους γενικότερα μόνο στο αποτέλεσμα που διακηρύσσουν οι εμπνευστές τους δεν οδηγούν; Και, τέλος, αν τα καταλαβαίνουν όλ' αυτά, γιατί δεν τα γράφουν και δεν τα λένε, τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ αυτών;

Ακόμη και οι Αμερικανοί...

Πάντως, οι λαοί έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία, σχετικά με τα αναφερόμενα ερωτήματα στο προηγούμενο σχόλιο. Αρκεί, να σκεφθείτε, ότι ακόμη και η αμερικανική κοινή γνώμη δε θεωρεί πλέον τους πολέμους και την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, ως αποτελεσματικό - τουλάχιστον - μέσο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, εφτά στους δέκα Αμερικανούς απαντούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δε μείωσε την απειλή της τρομοκρατίας. Ενα ποσοστό που έχει ιδιαίτερη αξία, αφού σημειώνεται σε μια χώρα όπου - εκτός πολλών άλλων παραγόντων - εφαρμόζεται η μεγαλύτερη, εντονότερη και πιο πολύμορφη εκστρατεία τρομο-φοβίας και τρομο-υστερίας.

Πάλι αστυνομικοί σε σχολεία

Να τρομοκρατήσει τους μαθητές που έχουν κάνει κατάληψη σε σχολεία του Τυρνάβου - στο Ενιαίο Λύκειο, στο 2ο Γυμνάσιο και στο 1ο ΤΕΕ - διαμαρτυρόμενοι κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και κατά της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, επιχειρεί η αστυνομία.

Αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στα σχολεία και «διέταξαν» τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις, απειλώντας τους ότι, αν δεν το κάνουν, θα έχουν να κάνουν μαζί τους! Κι επειδή οι μαθητές δεν «κώλωσαν», τα όργανα πήραν τανάλιες κι έκοψαν τις αλυσίδες και τα λουκέτα που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους των σχολείων!!

Ομως, παρά την αστυνομική τρομοκρατία, οι μαθητές συνέχισαν τον αγώνα τους, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι οι νέες μαθητικές γενιές βαδίζουν στα αγωνιστικά χνάρια των παλιότερων...

Τα δήθεν δημόσια και δωρεάν

Η Παιδεία υποτίθεται πως είναι δημόσια και δωρεάν στη χώρα μας. Ομως, όπως γνωρίζουν όλοι, οι περισσότεροι εξ ιδίας πείρας, η κάθε λογής «παραπαιδεία» ανθεί και βασιλεύει και οι εργαζόμενοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οσα ξοδεύει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός (κι αυτά από τους εργαζόμενους προέρχονται), άλλα τόσα ξοδεύουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν την όποια μόρφωση των παιδιών τους.

Το δικαίωμα στην Υγεία θεωρείται κι αυτό, επίσης, κατοχυρωμένο. Το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει τις αναγκαίες υποδομές και να παρέχει τις ανάλογες σε ποσότητα και ποιότητα παροχές. Η δημόσια Υγεία, όμως, καρκινοβατεί κι όπως έχουν ομολογήσει ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βαδίζει τρεκλίζοντας προς το τέλος της ζωής του. Αποτέλεσμα όλων αυτών, να ξαναβάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι, για να αντιμετωπίσουν τις όποιες δύσκολες στιγμές, δίνοντας κατ' ευθείαν από την τσέπη τους σχεδόν τα μισά χρήματα (44%), απ' όσα ξοδεύονται συνολικά κάθε χρόνο για την Υγεία.

Χρειάζεται, άραγε, να συμπληρώσουμε ότι η παραπάνω εικόνα είναι σαφώς χειρότερη απ' ό,τι πριν μια δεκαετία; 'Η, μήπως, χρειάζεται να σημειώσουμε, ότι όλ' αυτά είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των διαβόητων διαρθρωτικών αλλαγών και απελευθερώσεων;

Η καμπάνα χτυπά για όλους!

Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν είναι απλά άλλο ένα ένα νέο νομοσχέδιο. Αποτελεί μια τεράστια ανατροπή ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στις κατακτήσεις της. Δεν είναι μόνο ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο. Είναι ένα τερατούργημα που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της αγοράς εργασίας, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Με το εξάμβλωμα αυτό, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τζάμπα εργάτες στην εργοδοσία και μετατρέπει τους ανέργους σε υποζύγια, που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Θα δουλεύουν μάλιστα για λογαριασμό του καπιταλιστή, με αντίτιμο το επίδομα ανεργίας, το οποίο βέβαια βαρύνει τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, οι εργάτες με τις εισφορές τους, αντί να ενισχύουν τους ανέργους, θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, για να εκμεταλλεύονται χωρίς κανένα κόστος εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους τους.

Με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι μακροπρόθεσμες και ανομολόγητες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επισείει τον κίνδυνο της Δεξιάς, κάνει ένα τεράστιο αντεργατικό άλμα, τίθεται στο «κέντρο» όλων αυτών των δυνάμεων, που, την τελευταία δεκαετία κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκουν την κοινωνική ρεβάνς. Να πνίξουν δηλαδή μέσα στα βρώμικα νερά του νεο-φιλελευθερισμού κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης της Ευρώπης. Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, οι εργάτες της καπιταλιστικής Δύσης γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί «ανεπτυγμένος καπιταλισμός», χωρίς το ταξικό αντίβαρο του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η κυβέρνηση Σημίτη, οι σημαιοφόροι της αντίδρασης, παραδίδουν την εργατική τάξη σαν σφαχτάρι στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των «ελληνικών επιχειρήσεων». Οι εργαζόμενοι της χώρας ρίχνονται στη φωτιά, για να ταΐσουν το στόκολο της κερδοφορίας. Μετατρέπονται σε σκέτη καύσιμη ύλη για την ατμομηχανή της ανταγωνιστικότητας. Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το πέρασμα από την εποχή του φτηνού εργατικού κόστους, σε μια εποχή, ακόμα και με «μηδέν» εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Διαμορφώνει μια κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου οι καπιταλιστές που θα κάνουν χρήση των επιδοτούμενων ανέργων θα μετατρέπουν όλο το χρόνο εργασίας τους σε υπεραξία.

Αλλά το τερατούργημα αυτό δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αυτοί είναι τα άμεσα θύματα. Αφορά και ολόκληρη την εργατική τάξη. Καθώς, δίπλα στις άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας, διαμορφώνεται μια νέα ιδιότυπη ομάδα εργαζομένων, η οποία θα επιδράσει αποφασιστικά σε αυτό που λέμε τιμή της εργατικής δύναμης. Αν το φτηνό εργατικό δυναμικό των μεταναστών αξιοποιήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο για να ρίξει συνολικά τους μισθούς, σκεφτείτε τι κατάσταση θα διαμορφωθεί, όταν την πύλη των εργοστασίων διαβαίνουν εργάτες, για τους οποίους ο εργοδότης δε θα καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.

Οι «άνεργοι - εργαζόμενοι» θα γίνουν ο πολιορκητικός κριός, θα είναι το σκληρό χαρτί του εκβιαστή εργοδότη, για να καταπατά κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας, κάθε δικαίωμα, κάθε διεκδίκηση. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η πρόκληση απροκάλυπτη. Η καμπάνα χτυπά για όλους τους εργαζόμενους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τηλεφωνικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΕΥΚΟΛΑ ολισθαίνει, λοιπόν, κανείς, από τον «εκσυγχρονισμό» στον άκρατο και ψηφοθηρικό λαϊκισμό και από το βάθρο της κυβερνητικής αλαζονείας στην ...ταπεινή θέση του τηλεφωνητή, όταν έρχονται εκλογές! Για τον πρωθυπουργό, φυσικά, ο λόγος, που έκανε τον τηλεφωνητή, επισκεπτόμενος υποκαταστήματα του ΙΚΑ...

Φυσικά, ουδείς από όσους είναι ασφαλισμένοι στο Ιδρυμα πίστεψε τις δηλώσεις του, περί προβλημάτων ταλαιπωρίας που ανήκουν στο παρελθόν. Απλούστατα, γνωρίζουν την πραγματικότητα άπαντες.

Αλλωστε, το χάρισμα των χρεών του ΙΚΑ στους μεγαλοφειλετες και το ανελέητο κυνήγι ( και μέσω τραπεζών πια ) των μικροοφειλετών, οι συντάξεις πείνας και οι χαμηλού επιπέδου παροχές στους ασφαλισμένους είναι πραγματικότητες, που, επίσης, ξέρει όλος ο κόσμος.

ΟΙ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ αναγγέλλουν αυξήσεις μέχρι 25% και ο Κίμων Κουλούρης μας διαβεβαιώνει ότι η τιμή του ψωμιού δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 1,5%. Μπορεί να σας φαίνεται κάπως αντιφατικό αυτό, αλλά ο Κίμων όλα τα μπορεί...

Οπως καταλαβαίνετε όμως, το μόνο δεδομένο στην όλη ιστορία, που αποδέχεται η κυβέρνηση, είναι οι αυξήσεις των αλευροβιομηχάνων. Αυτές δεν είναι συζητήσιμες και, επομένως, μπορούν να οδηγούν την (ελεύθερη) αγορά όπου θέλουν.

Από κει και πέρα - όπως λέει και ο άμεσος προϊστάμενος του κ. Κουλούρη, Ακης Τσοχατζόπουλος - μόνον ένα μαζικό κίνημα καταναλωτών μπορεί να σώσει τα πράγματα...

Πώς; Κάνοντας... απεργία..! Να δούμε, τι άλλο θα σκαρφιστούν οι άνθρωποι, για να ξεγελάνε τον κόσμο.

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ κόλπα της Νέας Δημοκρατίας με τη «σκιώδη κυβέρνηση», θυμίζει αυτό το συντονιστικό που ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οσο για τη συμμετοχή σ' αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, μάλλον πρέπει να του θυμίσουμε ότι με τον τρόπο της η δήμαρχος συμμετέχει στους ...πραγματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τέλος πάντων, σ' αυτό το κόμμα τούς ...αρέσει να παίζουν την κυβέρνηση, οπότε ας έχουν, εκτός από τομεάρχες και υποτομεάρχες, και την εσωκομματική τους ...Γιάννα Αγγελοπούλου, όποια (ή όποιος) είναι αυτή.

Ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ. Ρίζου - όπως όλοι γνωρίζουν - είναι μια από τις προσκείμενες φιλικά στη ΝΔ εφημερίδες και, βέβαια, στηρίζει με πάθος την προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναρρίχησή της στην κυβερνητική εξουσία. Χτες, για παράδειγμα, και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα και σε περίοπτη θέση, είχε μια δήλωση του Β. Πολύδωρα, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην είσοδο της Νέας Δημοκρατίας και μεγάλος συνωστισμός στην ...έξοδο του ΠΑΣΟΚ!». Την ίδια στιγμή, όμως, ο χτεσινός «Αδέσμευτος Τύπος» έκανε κύριο θέμα του στην πρώτη σελίδα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ανεργία και σημείωνε στον τίτλο: «Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας... - ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ με αμοιβή το ...επίδομα ανεργίας! - Ανοίγουν "παράθυρα" και για την αύξηση του ορίου απολύσεων!». Κι έχει δίκιο, βέβαια, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Ετσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όμως, αποτελεί την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, των αποφάσεων της Λισαβόνας και των μετέπειτα συνόδων κορυφής. Ανάλογα μέτρα έχουν πάρει και παίρνουν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, είτε είναι «δεξιές», είτε «σοσιαλδημοκρατικές», κλπ. Και, βέβαια, σε όλ' αυτά είναι απολύτως σύμφωνη η ΝΔ, η οποία συνήθως κάνει και κριτική στην κυβέρνηση, για άτολμη και αναποτελεσματική υλοποίηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών και των κάθε λογής απελευθερώσεων. Τούτα, όμως, είναι ...ψιλά γράμματα για τον «Αδέσμευτο Τύπο». Η ψηφοθηρία να 'ναι καλά...

Τώρα, αθώοι... .

Το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας αθώωσε, χτες κατά πλειοψηφία, τους κατηγορούμενους για την παράνομη οριοθέτηση και οικοδόμηση του παραλιακού οικισμού στο Πολυδένδρι της Λάρισας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν η διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και ο σύζυγός της, καθώς και ένας πρώην νομάρχης, οι οποίοι στο πρωτόδικο δικαστήριο, τον Ιούνη του 2002, είχαν καταδικαστεί σε 5, 8 και 3 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα. Στα επιβαρυντικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονταν ακόμη και πορίσματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αναφέρονται σε «καραμπινάτες» παρατυπίες και παρανομίες, με σκοπό, ανάμεσα στ' άλλα, και το ίδιον οικονομικό όφελος μερικών εκ των κατηγορουμένων.

Η δίκη στο Εφετείο κράτησε κοντά 2,5 μήνες και υπέρ των κατηγορουμένων ενεργοποιήθηκαν μεγαλοδικηγόροι της Αθήνας, πολλά στελέχη υπουργείων - κυρίως του υπουργείου Πολιτισμού - και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Και, τελικά, τρεις δικαστές - ο πρόεδρος κ. Μπαρμπάτσης και οι εφέτες κύριοι Σταυράκης και Αποστολάκης - ψήφισαν υπέρ της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων, οι δύο που μειοψήφησαν είναι οι Αννα Τσέτσου και Γ. Μπατζαλέξης, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Ηλ. Κωσταρά.

Φαίνεται, ότι η «τυφλή Δικαιοσύνη» συντάσσεται με το «κλίμα των ημερών», που διαμορφώνεται από τα κυβερνητικά μέτρα και πολιτικές, όπως η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων, το δασοκτόνο νομοσχέδιο, κ.ά.

Αλίμονό μας...

Κατά πάσα πιθανότητα, θα το έχει υπόψη της η κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, αλλά, για να εκλείψει και ο παραμικρός κίνδυνος να τους έχει ξεφύγει, το σημειώνουμε για ενημέρωσή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ξεκινά από την 1η Γενάρη 2004 μια διαδικασία αποκρατικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Από τα τριακόσια (300) συνολικά νοσοκομεία, θα αποκρατικοποιηθούν τα διακόσια τριάντα (230). Η είδηση, μάλιστα, σημειώνει ότι τα νοσοκομεία θα προσφερθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Για παράδειγμα, οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους θα υποχρεώνονται να διατηρούν το προηγούμενο αντικείμενο δραστηριότητάς τους για πέντε μόνο χρόνια.

Πάντως, εάν οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη γίνει γνώστες του γεγονότος, φανταζόμαστε πως θα έχουν δώσει και τις σχετικές εντολές: Πρώτον, να δρομολογηθεί η αναγκαία ενίσχυση και διευκόλυνση των εγχώριων επιχειρήσεων Υγείας, ώστε να διεκδικήσουν ένα σεβαστό μερίδιο στη γειτονική χώρα. Και, δεύτερον, να δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνει η χώρα μας, ώστε να γίνει ανταγωνιστική της Βουλγαρίας. Για παράδειγμα, μήπως, η κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα;

Με άλλα λόγια, αλίμονό μας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το αγαθό της Υγείας

Η ουρά της μεγάλης προσμονής στα ιατρεία του ΙΚΑ και στις λίστες των δημόσιων νοσοκομείων είναι η κατάληξη του «κυβερνητικού ΕΣΥ» - που ποτέ δεν υπήρξε, όπως διαπίστωσαν πριν λίγες μέρες αρκετοί από εκείνους που το θεσμοθέτησαν πριν 20 χρόνια. Κι όταν γίνει κατορθωτή η προσπέλαση, τότε έρχεται το ράντζο στο διάδρομο του νοσοκομείου ή οι λεγόμενες παραπληρωμές, για να μπορέσει ο άρρωστος να έχει μια καλύτερη τύχη.

Αυτή την παραπληρωμή την έκαναν επίσημη πολιτική τα κόμματα του δικομματισμού την τελευταία δεκαπενταετία. Αρχισαν στα εξωτερικά ιατρεία με το «γαλάζιο» χιλιάρικο - που έγινε τρία «πράσινα» ευρώ - και συνεχίζουν με τις διατιμήσεις των νοσηλίων σε κάθε επίπεδο. Μάλιστα η «εκσυγχρονιστική» έκδοση της εμπορευματοποίησης είναι το απογευματινό χαράτσι, με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Νόμιμες και «παράνομες» πληρωμές οδήγησαν τον άρρωστο να χώνει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει στην ώρα της ανάγκης τα 44 από τα 100 ευρώ που ξοδεύονται συνολικά για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Είναι το βαρύτερο χαράτσι που πληρώνει ο άρρωστος σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα απαγορευτικό μέγεθος για τα φτωχά νοικοκυριά, τους άνεργους, τους άπορους, τους μετανάστες και όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Κι όμως η κυβέρνηση κομπορρημονεί περί του αδιαπραγμάτευτου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, την ώρα που φέρνει το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια στη Βουλή με τα οποία συμπληρώνεται και ενισχύεται η εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. Και η αξιωματική αντιπολίτευση «καταγγέλλει» ότι θα κάνει αλλαγές με τα ίδια ακριβώς κυβερνητικά υλικά.

Και οι δυο ομνύουν στη συμπληρωματικότητα και τον «υγιή ανταγωνισμό» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και διάφορα συναφή. Κανένας δε μιλά για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με δημόσιο χαρακτήρα.

Και οι δυο αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και δεν αναγνωρίζουν την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, που αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, όπως προβλέπει ακόμα και το ισχύον Σύνταγμα.

Και οι δυο υποκλίνονται στις επιταγές των Βρυξελλών που θέλουν την Υγεία ένα «πολύ δυναμικό και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας, με ουσιαστικό δυναμικό για περαιτέρω συμβολή στην οικονομική μεγέθυνση και στις ευκαιρίες απασχόλησης», όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινωνική κατάσταση.

Κι όταν λένε «οικονομική μεγέθυνση» εννοούν την «επιχειρηματική μεγέθυνση» στο χώρο της Υγείας. Μεγέθυνση, που οδηγεί σε νέες εκχωρήσεις των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και νέες αγοραπωλησίες από τους επιχειρηματίες. Που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία στην ώρα της ανάγκης για να καλυφθούν τα κάθε είδους αλισβερίσια της πιο χυδαίας εμπορευματοποίησης ενός κοινωνικού αγαθού.

Το αίτημα για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα έχει ως κορωνίδα την πρόληψη και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλα τα επίπεδα, προβάλλει ως άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο καθημερινής διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος. Μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος συσπείρωσης των κοινωνικών δυνάμεων και μοχλός για τη συνειδητοποίηση των αναγκαίων γενικότερων αλλαγών, ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Επίσης θα πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο επιλογής στις επόμενες εκλογές. Και το ΚΚΕ έχει την καθάρια και λαγαρή θέση για ένα δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ