Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προεκλογικό... πολιτιστικό «συσσίτιο»!

Τι άλλο θα σκεφτούν για την απόσπαση ψήφων! Πόσο γελοίοι μπορούν να γίνουν και πόσο θα τους επιτρέπουμε να προσβάλλουν τη λογική και το συναίσθημα; Αυτές τις μέρες θα ακούσετε τον τίτλο «Κάρτα πολιτισμού»! Θα πουν πολλά γι' αυτό το «εγχείρημα» του ΥΠΠΟ, το οποίο σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του προγράμματος, το χαρακτήρισαν «όχημα για την άρση ή τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού». Με λίγα λόγια: «Αρτον και θεάματα»! Κι αφού δεν «μπορούν» να δώσουν «άρτον», σκέφτηκαν να δώσουν «θεάματα». Ενα είδος «συσσιτίου», πίσω από κάποιες ουρές, στις οποίες θα καλούνται οι άνθρωποι να αποδείξουν ότι είναι «αναξιοπαθούντες», προκειμένου να έχουν «δωρεάν» είσοδο (εκεί που δεν κοστίζει πολύ!) ή «ουσιαστική έκπτωση» (αστεία έκπτωση).

Πρώτα κατασκευάζουν πένητες, παράλληλα χτίζουν «Μέγαρα» (κάθε είδους) και Village, απλησίαστα για τον κόσμο, και μετά βαφτίζονται «ευεργέτες» του πολιτισμού. Οπως ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός: δημιουργεί ανέργους, φτωχούς, δυστυχείς και ύστερα το παίζει ελεήμων για τους φτωχούς. Οι πλέον προβεβλημένοι φιλάνθρωποι δεν ήταν εκφραστές του καπιταλισμού; Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όχι μόνο.

Το ΥΠΠΟ διατείνεται ότι «εξειδικεύει με έμπρακτο και άμεσο τρόπο τη "Χάρτα Σύγκλισης", διευκολύνοντας τη σύγκλιση όλων των ανθρώπων στο μεγάλο ρεύμα του Πολιτισμού, της δημιουργίας, της γνώσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης μέσω του πολιτισμού».

Η αλήθεια είναι ότι η φτώχεια έχει ως αποτέλεσμα σήμερα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να προσφέρει καν τα βασικά αγαθά στην οικογένειά του. Ενα από αυτά τα βασικά αγαθά είναι και ο πολιτισμός: Η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, μιας συναυλίας, μιας ταινίας, η αγορά ενός βιβλίου, ενός δίσκου, κλπ. είναι πλέον απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία. Η φτώχεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους και αποτέλεσμα της φτώχειας η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός από κάθε τι που μας δυναμώνει.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο αίσχος: Ποιοι μπορούν να γίνουν κάτοχοι της «Κάρτας Πολιτισμού» (θα την παίρνουν μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα αποδεικνύουν «την ελαττωματικότητά» τους):

  • Οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, που θα έχει ανανεωθεί για ένα χρόνο τουλάχιστον, ηλικίας μέχρι 30 ετών.
  • Οι πολύτεκνες οικογένειες.
  • Τα μέλη των ΚΑΠΗ.
  • Τα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%), τα άτομα με διανοητική αναπηρία, οι συνοδοί τυφλών και όσων χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.
  • Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ειδικές κοινωνικές ομάδες - όσοι μετέχουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και αποϊδρυματοποίησης και άλλες ειδικές ομάδες.

Ανάμεσα στον κατάλογο «κολλάνε», ως να είναι άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες» (!) και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ευελπιστώντας πως μ' αυτό το χυδαίο τρόπο θα τους κάνουν «αιμοδότες» της ψηφοθηρίας τους, όπως και τις άλλες κατηγορίες κατόχων της κάρτας.

Ας έρθουμε στο «δικαίωμα» που παρέχει η «κάρτα»: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ (που δε στοιχίζει τίποτε) και είσοδος σε θέατρα, κινηματογράφους κλπ. με μειωμένο εισιτήριο (λ.χ. αντί 7 ευρώ το κινηματογραφικό εισιτήριο σε 5,5 ευρώ), αλλά μόνο τις μέρες της εβδομάδας (Δευτέρα ως Πέμπτη), που τα ταμεία ψυχορραγούν καθώς ο κόσμος που βγαίνει, βγαίνει μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακα. Ετσι μ' ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια».

Και ο πιο καλόπιστος καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη προεκλογικό τερτίπι. Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν, στο ελάχιστο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μειωθούν πραγματικά οι τιμές των εισιτηρίων, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα - και είναι πολλοί αυτοί που δεν την έχουν - και όχι να σε κάνουν «αναξιοπαθή» και με τη... «βούλα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org