Σαράντα επτά εργαζόμενοι στο δρόμο
Ομόφωνη απόφαση για οργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των «Χυτηρίων», την Πέμπτη 13/11/03, από όλα τα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και την κήρυξη 24ωρης απεργίας μετά το συλλαλητήριο, πήρε το ΔΣ του ΕΚ Ιωαννίνων, την Τετάρτη 5/11, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εφαρμοστεί πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων.
Τα «Χυτήρια» απέλυσαν, ομαδικά, 47 εργαζόμενους (εργάτες, εργάτριες και διοικητικούς υπαλλήλους) στις 23/10, χωρίς να υπάρχει κάποια αιτιολογία. Ενώ οι εργαζόμενοι τους τελευταίους δύο μήνες έκαναν δύο φορές επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. Το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων ήταν χρόνιο. Το Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων, προχωρούσε σε επισχέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν κινήσει νομική διαδικασία για έκδοση διαταγής πληρωμών και για να βγει το εργοστάσιο σε πλειστηριασμό ώστε να πληρωθούν.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των «Χυτηρίων» εδώ και μία δεκαετία δεν κατέβαλαν δεδουλευμένα των εργαζομένων. Υπήρχαν πολύ συχνά προβλήματα με τις προμήθειες πρώτων υλών για την κατασκευή των εξαρτημάτων ακριβείας που παρήγαγαν τα «Χυτήρια», ενώ τα χρωστούμενα του εργοστασίου προς το ΙΚΑ, το ΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο Μετάλλου), την Εφορία και τους προμηθευτές φτάνουν στα 1,5 δισ. Οι εργαζόμενοι από την άλλη έκαναν διαρκώς επισχέσεις εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τα «Χυτήρια» χρωστάνε στους εργαζόμενους συνολικά 280 - 300 χιλιάδες ευρώ!
Οπως μας είπε η Α. Παπακώστα, εργάτρια 20 χρόνια στα «Χυτήρια», το πρόβλημα των πληρωμών είχε φτάσει στο απροχώρητο τον τελευταίο καιρό. Μέσα σε δύο με δυόμισι χρόνια αναγκάστηκαν να φύγουν γύρω στους 40 εργάτες γιατί δεν τα έβγαζαν πέρα. Πριν φύγουν με άδεια τον Αύγουστο τους έδωσαν 300 ευρώ στον καθένα, ενώ τους χρωστούσαν 1.300 ευρώ για τον Ιούλη και για οφειλές του Ιούνη. Οταν γύρισαν από τις διακοπές ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.
«Κοντέψαμε να τρελαθούμε», εξηγεί η Α. Παπακώστα και προσθέτει, χαρακτηριστικά: «Μας έδιναν μέχρι 300 ευρώ το πολύ και η δουλιά στα ύψη. Λένε ότι δεν είχε δουλιά. Δουλιά; Τεντωνόμασταν. Δουλεύαμε ασταμάτητα από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα από τις 11 έως τις 11.10, και στις 3 μ.μ. ξεκινούσαμε καθάρισμα για δέκα λεπτά. Μας έλεγαν "βοηθήστε την εταιρία" και εμείς δουλεύαμε πυρετωδώς. Παλιά θυμάμαι το εργοστάσιο έκανε και εξαγωγές σε Αμερική και Γερμανία. Τώρα το διέλυσαν. Είναι χρεωμένο δισεκατομμύρια. Και γι' αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι», τονίζει.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Γιάννινων του ΚΚΕ σημειώνει ότι το κλείσιμο του εργοστασίου των «Χυτηρίων», όπως και άλλων εργοστασίων είναι αποτέλεσμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού του κεφαλαίου. Μπροστά στους εργαζόμενους ανοίγονται, τώρα, δύο δρόμοι: 'Η να συμβιβαστούν και να υποταχθούν, ακολουθώντας τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την ανεργία. 'Η να αντισταθούν και να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα για τη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία, που θα έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα του λαού. Γι' αυτό χρειάζεται η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Και ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι η καταδίκη των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, από κοντά και του ΣΥΝ και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, που θα δώσει νέα δυναμική στους αγώνες που έρχονται.